Ještě pár jeskyní v Česku

09.08.2011 16:43

O jeskyni Pekárna jsem věděl zběžně z přehledu o Moravském krasu, poněkud blíže jsem se o ní něco dozvěděl, když jsem vešel do kontaktu s brněnským uměleckým prostředím, konkrétně s teoretikem moderního umění Jiřím Valochem. Jeho tatínek se totiž účastnil archeologického výzkumu právě v jeskyni Pekárna. Jiří, který v té době, kdy jsem se s ním seznámil, dělal mimo jiné konceptuální fotografii, a na jedné z cest tímto směrem (místo se nachází u Ochozu u Brna, což je asi deset kilometrů od moravské metropole) fotografoval v pravidelném intervalu cestu před sebou. Jsem přesvědčen, že smysl pro strukturu materiálu, která se na těch fotografiích ukázala, měla nějakou souvislost právě s tím, že jeho otec pracoval v oboru, který má co do činění s geologií. Na Wikipedii je zhruba popsána, vchod mi poněkud připomíná jeskyni Ameriku u Turnova, ale to je snad jediný společný rys, ve všem ostatním jsou odlišné.  Více na adrese
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pek%C3%A1rna_%28jeskyn%C4%9B%29

Mladečské jeskyně je ve srovnání s ostatními jeskyněmi u nás poměrně méně známý komplex. Nachází se u města Litovle v podzemí vápencového kopce Třesín na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, tedy na severu střední Moravy mezi Olomoucí a Mohelnicí. CHKO Litovelské Pomoraví (od roku 1990) je pozoruhodné místo meandrující Moravy s mezinárodně významným mokřadem a místech ochrany ptáků, řadou lokalit chráněných v různých stupních, je navrženo jako evropsky významná lokalita.
Nejkrásnější části Mladečských jeskyní  bohatě zdobených krápníky mají názvy Chrám přírody a Panenská jeskyně. Jeskyně nalezené v létech 1815, 1826, 1828, jak uvádějí stránky obce Mladeč, byly zpřístupněny v roce 1921 Krajinskou muzejní společností v Litovli. Dnes jsou jeskyně veřejnosti přístupné od dubna do října, prohlídka trvá zhruba 40 minut.
V obci Javoříčko, vzdálené od Mladeče (po silnici č. 373 přes Slavětín) zhruba jedenáct kilometrů, se nacházejí Javoříčské jeskyně. Dvoupatrová jeskyně v oblasti krasových vápenců Severomoravského krasu vznikla na ponorném potoce Špraněk ve stejnojmenném vrcholku. Rozsahem se nejedná o velký komplex, celková délka jsou pouhé čtyři kilometry, nicméně rozlehlé prostory dómů patří k největším u nás. Dostupné jsou jeskyně pouze s průvodcem.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%A1_oblast_Litovelsk%C3%A9_Pomorav%C3%AD
https://www.caves.cz/cz/jeskyne/mladecske-jeskyne/o-jeskynich/charakteristika/ https://www.turistika.cz/mista/javoricske-jeskyne

Jeskyně Na Turoldu se nachází na severním okraji centra jihomoravského města Mikulova na stejnojmenném vrchu, který je přírodní rezervací a součástí CHKO Pálava. Vedle řady objektů ve městě, především historického náměstí, Dietrichsteinské hrobky či židovských památek, a přírodních lokalit, především Svatého Kopečku, který se vzpíná nad městem, je jeskyně, známá již v sedmnáctém století, jednou z míst, kam se vydá návštěvník, který se pídí po něčem zajímavém. Jeskyně zničená těžbou vápence byla znovuotevřená veřejnosti zhruba po deset let od konce let padesátých, když byly objeveny další části přírodního komplexu, a znova po roce 2004 po pěti letech práce České speleologické společnosti, která se ujala opětovného úkolu zpřístupnit jeskyni návštěvníkům. Nedaleko je řada dalších jeskyní, nejznámější z nich je Liščí díra.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Na_Turoldu
https://www.speleo-mikulov.webz.cz/imgs/mapy/na_turolde.jpg
https://www.speleo-mikulov.webz.cz/imgs/mapy/lisci_dira.jpg

Jeskyně s poetickým názvem Ementál se nachází v Českém krasu, podobně jako Koněpruské jeskyně či Arnoldka. Jedná se o poměrně nový objev, který je datován léty 1988-1990. Zajímavé na ní je tajemství, které ji obestírá: Její objevitelé ji totiž uzavřeli nejen před návštěvníky, ale dokonce i speleology, aby ji ochránili před jakýmikoli lidskými zásahy. Samozřejmě jde o věc diskuse, i na těchto stránkách jsme přinesli informace o jedné vzácné jeskyně v Americe, zničené kdysi jejím zpřístupněním, případně pokusem o komercializaci. Ničení ovšem pokračuje svým způsobem i dnes, v době ochrany a osvěty, čas od času se dozvídáme o bezohledném vandalismu, kterým jsou postiženy vzácná místa, jejichž krása vznikala milióny let. Tvrzení, že se jedná o nejkrásnější jeskyni Českého krasu, si tak nicméně nemůžeme nijak ověřit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jeskyn%C4%9B_Ement%C3%A1l
Pozoruhudný článek o „krádeži“, který postihuje možnou kontroverzi tématu:
https://www.zememeric.cz/default.php?/clanek.php?zaznam=2074

Objev zmíněné Arnoldky je rovněž novějšího data, byť o dvacet let dříve než nedaleký Ementál. Třetí nejdelší a zároveň nejhlubší jeskyni v Čechách byla objevena v lomu Čeřinka v roce 1972. Podrobné informace nejen o jeskyni Arnoldka, ale ovšem i popis pozoruhodných míst v ní, od Bludiště přes Přibův dóm, Jezerní dóm až po Panoptikální tah s Vysokým dómem, řadu map a dalších článků, například o sčítání netopýrů, najdeme na zevrubných speleologických stránkách na adrese
https://www.geospeleos.com/Lokality/Arnoldka/Index.htm .  

Přehled jeskyní v Česku
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jeskyn%C4%9B_v_%C4%8Cesku

Zpět