Jerry Lee Lewis

25.06.2011 20:43

Legendy rock´and´rollu

Zatímco hudební dráha Bo Diddleyho se odvíjela od neobvyklého hranatého tvaru jeho kytary a silného zesilovače, „síla“ Jerry Lee Lewise vycházela z jeho energického stylu hry na klavír. Lewis je označován jako tvůrce tzv. piano rocku. V klavírní hře, jejíž unikátní agresívní styl vyvinul, byl pro Lewise vedle gospel songů, blues a R&B a country music pochopitelně ještě jedním důležitým hudebním zdrojem tradice, totiž boogie woogie. Ve čtrnácti letech měl hotový způsob hry, spočívající na tom, že levou rukou hrál silný základ právě boogie woogie a pravou rukou rychlé melodie obohacené prvky gospelu. Je označován jako „pumpující klavír“. Jeho kolega Roy Orbison jej charakterizoval jako nejsyrovějšího interpreta rock´and´rollu.
Jerry Lee Lewis se narodil v malém místě ve státě Lousiana v chudobných poměrech. Přesto mu rodiče koupili klavír a umožnili chodit společně s jeho dvěma bratranci, kteří rovněž později udělali hudební kariéru, na hodiny klavíru. Matka měla se synem jiné záměry. Po víceméně neúspěšné zastávce v Nashville (toto město je přece mekkou country, nikoliv tvrdší rockové hudby) se Lewis přestěhoval do Memphisu, města známého stylem rockabilly, kde byli objeveni rovněž velký Elvis, ale třeba i Johnny Cash. Zde nahrál u téže gramofonové společnosti Sun Records, své první skladby –Sam Phillips, který firmu vlastnil, vrazil veškeré své finanční prostředky do nahrávky Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, i svůj největší hit, Great Balls Of Fire. Dalším hitem se stala například skladba Breathless.
Jeho hra na klavír, na který hrál mnohdy i nohama, kolem něhož tancoval a který jednou dokonce zapálil,  se stávala legendární. Jerry Lee Lewis měl ale divoký nejen svůj klavírní styl, ale i život. Pětkrát ženat, takřka pokaždé s nějakým průšvihem. Poprvé se oženil s třináctiletou
Myra Gale Brown, a v tu chvíli se zdálo, že jeho kariéra je u konce. Byl označen jako loupežník dětí (cradle snatcher), jeho skladby staženy z rádií a Lewisovi nezbývalo než hrát v malých hudebních klubech.  Teprve v šedesátých letech se znovu prodral na světlo reflektorů, to ale byla už éra rock´
and´rollu u konce. Proto se v tomto desetiletí a v sedmdesátých letech se Lewisův zájem přesunul více do oblasti country music, a i tam se vypracoval na přední pozice v žebříčcích.
Zběsilým životem poznamenaný umělec (bral také drogy atd.) nicméně až do současnosti pořádá turné, například s dalšími rockovými legendami Chuckem Berrym a Little Richardem. V roce 2006 vydal jakožto poslední žijící člen „Milionového kvarteta“ (Elvis Presley, Johnny Cash a Carl Perkins) CD Last Man Standing s 22 hostujícími hudebníky, mj. s Jimmy Pagem, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Tomem Jonesem a Rodem Stewartem. V roce 1989 byl zfilmován jeho život pod názvem jeho největšího hitu Great Balls of Fire. V roce 2009 navštívil také Prahu.

Odkazy a poslechy
https://www.myspace.com/jerryleelewis
https://www.tesla-arena.cz/koncerty/jerry-lee-lewis.html
https://www.last.fm/music/Jerry+Lee+Lewis
https://www.history-of-rock.com/lewis.htm
https://rockhall.com/inductees/jerry-lee-lewis/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jerry_Lee_Lewis

https://www.youtube.com/watch?v=xraIf_cYRQE&feature=relmfu
https://www.youtube.com/artist/Jerry_Lee_Lewis?feature=watch_video_title

Zpět