Ivan Štraus

09.10.2011 18:40

Ivan Štraus
čeští houslisté

Jméno Štraus je v muzice hodně obvyklé, těžko říci, proč vlastně, když to není jméno zase až tak frekventované. Ovšemže v jiných ortografických podobách, především jako Strauss – tedy Johann Strauss otec, autor slavných valčíků, ale také Pochodu Radeckého, Johann Strauss syn (či „mladší“), autor nejkrásnějšího z těch valčíků, totiž Na krásném modrém Dunaji, ale také řady operet, Cikánského barona či Netopýra. A pak, když pomineme ještě další ze zmíněné rodiny, především Josepha, zcela jiný Strauss, totiž Richard Strauss, autor symfonických básní a oper a také dirigent.

Český houslista a houslový pedagog Ivan Štraus, působil dlouhá léta – z politických důvodů – na pardubické konzervatoři. Odtud mám o něm zvěsti, zajímavé především co do metody, jak naučit houslistu hrát na housle. Nemám důvod nevěřit jim a těší mě. Jedním ze způsobů, jak cvičit na housle, je například hrát vleže. Umím si představit, že vlastně člověk zapojí celou řadu jiných svalů a uvědomí si celou řadu věcí, které se pak hodí při „normálním“ hraní. Jinou možností bylo různým způsobem ozvláštňovat cvičení „nehudebními“ prvky, které pomohou žáka zaujmout. Sice nemohu potvrdit osobní zkušeností s Ivanem Štrausem, jehož jsem viděl spíš několikrát hrát na jevišti, ale měl jsem sám takového učitele, který, když mě hraní – coby malého kluka – zrovna přestalo bavit, ukazoval mi, jak se jednou rukou zvedá několik židlí či pacifikují opilci nebo se mnou sedl na kolo a jel na Zebín.

Po Listopadu osmdesát devět j Ivan Štraus opět profesorem na AMU. Jako výkonný umělec se věnoval především komorní hudbě. Byl členem Českého tria a primáriem Sukova kvarteta. Tam zřejmě budeme hledat i ukázky poslechu jeho hry. – Nu, nenašli jsme skoro nic. Jedno dokumentární video ze Setkání přátel komorní hudby v Litomyšli, kde Ivan Štraus je jedním z komentátorů projektu, a pak řadu videí Štrausových žáků na AMU. Tak si tam dáme aspoň to, je to rovněž nádherná muzika.
Info

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C5%A0traus_%28houslista%29

Ukázky
https://www.youtube.com/watch?v=EtkD9uI8XbI
https://www.youtube.com/watch?v=3zl9w4XQ9M8
https://www.youtube.com/watch?v=oyxfabXgqjk
https://www.youtube.com/watch?v=nqRITesoA7c&feature=watch_response

Ostatně, to by mohl být článek právě o této Monice Vrabcové, která má svůj kanál na YouTube
na adrese

https://www.youtube.com/user/MonikaVrabcova

Zpět