Isaac Bashevis Singer / Šoša

28.02.2012 23:40

Mám tu knížku už několik let. Koupil jsem ji v antikvariátu, i když jsem o ní vlastně skoro nic nevěděl. Zaujal mě takřka čínsky či asiatsky znějící název, a jakousi přízeň autor měl už vzhledem ke své bilingvnosti (znal jsem ten příběh, jak z Evropy nejdříve emigroval jeho bratr, on pak psal v jidiš a teprve posléze převáděl svá díla do angličtiny pro knižní vydání, zatímco v původní verzi vydával v časopise, kde byl redaktorem), netušil jsem nicméně, že ta knížka, napsaná podstatně později (anglické vydání vyšlo 1978) je tak důležitá, maje Singera spojeného především s oněmi nikoli prvními, ale poválečnými pracemi, s povídkou Hlupák Gimpl či románem Rodina Moskatova nebo Satan v Goraji.

Někdy v době, kdy jsem měl přístup k internetu, a začátcích serveru iLiteratura jsem čítával portréty a recenze, židovské literatuře tam byl věnován pěkný balíček, takže si člověk už odtud mohl udělat slušnou představu o celé této oblasti.

Pak mne vždy zajímalo, z odborného hlediska, téma „hlupáka“ (u nás Švejk, ale také německý Simplicisimus, francouzský Prosťáček, americký filmový Forrest Gump), nu a tady ho, respektive ji máme ještě ve vyhrocenější podobě, jak jsem při četbě zjistil, a významově ve velice zajímavých lidských souvislostech. Nu a pak tady vznikají zvláštní vztahové trojúhelníky, ne jeden, ale hned několik, mezi autobiografickým hlavním hrdinou a ostatními ženami. Nebudu to ale rozvádět, v odkazech se lze vše podstatné z „obsahu“ knihy dočíst.

Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Isaac_Bashevis_Singer
balíček americké židovské literatury na literatura
https://www.iliteratura.cz/Clanek/9627/americka-zidovska-literatura-uvod-do-problematiky
https://www.iliteratura.cz/Clanek/9607/americka-zid-lit-historie-zidu-v-usa-a-americka-zidovska-literatura
https://www.iliteratura.cz/Clanek/9635/americka-zid-lit-otazky-a-odpovedi-1-americka-zidovska-literatura-jako-jedna-z-regionalnich-literatur-usa – a další články, lze odtud dohledat
I. B. Singer na portálu iLiteratura
https://www.iliteratura.cz/Clanek/14587/singer-isaac-bashevis
https://www.iliteratura.cz/Clanek/14581/singer-isaac-bashevis-rodina-moskatova-1 – ad.
Šoša
https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/isaac-bashevis-singer-sosa
https://www.ctesyrad.cz/nejctivejsi/sosa
další zdroje
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1978/singer-bio.html
 

Zpět