Ira Levin

24.02.2014 13:03

Ira Levin
(Slavní zemřelí roku 2007)

někdejší seminárky studentů LG

Americký spisovatel, dramatik a scénárista Ira Levin zemřel v úterý 13. 11. 2007 v New Yorku ve věku 78 let. Král strašidelných knih a filmů Stephen King mu kdysi složil poklonu, když ho popsal jako „švýcarského hodináře napínavých románů, který z nás ostatních dělá levné stánkové prodejce.“

K nejznámějším Levinovým dílům patří kniha Rosemary má děťátko z roku 1967, román na pomezí psychologického příběhu a hororu pojednávající o manželském páru ve spárech satanistů. K popularitě přispěla o rok později i jeho filmová adaptace v režii Romana Polanského s Miou Farrow v hlavní roli.

Stejně známá je jeho kniha Hoši z Brazílie, ve které nechal nacistického zločince Josepha Mengeleho budovat armádu Hitlerových klonů. Román byl zfilmován v roce 1978, hlavní role si zahráli Gregory Peck a Lawrence Olivier. V současné době se natáčí další verze, která má přijít do kin v roce 2009. Levin, který podle informací své agentky podlehl následkům infarktu, se proslavil také satirickým románem z předměstí Stepfordské paničky, který už byl dvakrát zfilmován, naposledy v roce 2004 s Nicole Kidmanovou.

Filmové podoby se ostatně dočkala většina Levinových napínavých děl. Plátno neminul i román Někdo se dívá, ve kterém si zahrála Sharon Stone. Po vystudování filozofie a angličtiny psal Levin scénáře pro televizi. První román Polib a mne a zemřeš (A Kiss Before Dying) napsal ve svých dvaadvaceti a dostal za něj cenu Edgara Allana Poea. Až čtrnáct let nato dokončil druhý román Rosemary má děťátko.

Levin jako nadaný i přizpůsobivý autor vynikl také v žánru komedií. V roce 1968 začal hrou No Time For Sergeants; i podle ní byl natočen film. Jeho největším divadelním úspěchem je bezesporu komediální thriller Osidla smrti (Deathtrap) z roku 1978 – je to doposud nejdéle běžící hra na Broadwayi. Nepřekvapí, že v roce 1982 byl podle ní natočen film s Christopherem Reevem a Michaelem Cainem.

Jeho knihy byly dokonalou ukázkou řemesla, uměl budovat atmosféru i zachytit psychologický vývoj postav. Newsweek popsal jeho romány jako popcorn: Není v nich žádná výživná hodnota a určitě se po nich tloustne, ale budete je hltat, dokud tam něco je.

Levin ale měl také velké zastánce. Podle nich jeho dílo cosi vypovídá i o „chorobách“naší doby a jeho hrdiny svírají stejně tak mystické síly jako běsi moderní společnosti.

Chuck Palahniuk označuje ve své knize Podivnější než fikce: pravdivé příběhy Levinovo dílo za „chytré, aktualizované verze legend, které si lidé našich kultur vždy vyprávěli.“

Martin Rozsypal
[text je součástí rozsáhlejší seminární práce, kterou jsem rozdělil na jednotlivé osobnosti; téma je viděno z tehdy aktuálního úhlu pohledu, neboť Martin se věnoval osobnostem, které v tomto roce – 2007 – zemřely]

Zpět