Info o jídle na internetu

30.10.2014 17:13

Info o jídle na internetu
výpisky z tisku

Diskuse o kvalitě potravin je na jedné straně dokladem problémů, které charakterizují jejich vznik (nechci říkat jen výrobu) dnes a cestu ke spotřebiteli (tímto slovem samozřejmě omezuju problematiku pouze na potraviny, které jsou zbožím, tedy se prodávají a kupují, a vylučuju jejich vlastní výrobu, tj. např. zahrádkáře), na druhé straně zaplať pámbu, že - samozřejmě s určitým zpožděním, po řadě „kauz" a dalších signálů, že ne vždy je všechno v pořádku - tato diskuse nastala.
Z jedné přílohy Deníku (Jičínský deník, září 2014) si vypisuji několik „užitečných odkazů":
www.foodnet.cz
www.viscojis.cz
www.potravinynapranyri.cz

První z nich jsou stránky Potravinářské komory ČR, zájmového sdružení právnických osob z odvětví potravinářského  průmyslu a zpracovatelů zemědělské produkce (citace Stanov z r. 2008, více viz na webových stránkách), jejímž cílem je mimo jiné hlídat kvalitu potravin. Jako konkrétní příklad fungování lze uvést aktivitu Pracovní skupiny pro bezpečnost potravin, která je jednou z poradních orgánů Ministerstva zemědělství ČR.

Na stránkách najdeme přehršel „užitečných informací", v menu je např. položka „Najdi si svého" (výrobce), kde můžeme podle regionů vyhledat firmy, které se mohou vykázat atributy „Český výrobek, garantováno Potravinářskou komorou ČR", „Regionální potravina" či „Klasa" (logo těchto označení najdeme na výrobcích, hovoří se o nich vcelku pravidelně v médiích atd.). Tak v Královéhradeckém kraji je osm takových potravinářských firem, u nichž jsou vyznačena jejich ocenění, kontaktní údaje a webové stránky. Dočítám se tak například, že Líčeňský chléb, který občas kupuju, je výrobkem firmy BEAS se sídlem v Hradci Králové, která se vykazuje všemi třemi oceněními. První z nich, „Český výrobek", je iniciativou a výhradním vlastnictvím Potravinářské komory, jak se dočteme při kliknutí na takto označené úvodní položce menu. Mnohé je možné se dočíst i na stránkách „Zdravý životní styl" či „Česká potravina".

O původu webových stránek "Víš co jíš" jsem se musel dopátrat trochu oklikou, neboť na vlastních stránkách jednoznačná bezprostřední informace o projektu chybí, byť je zde odkaz na Ministerstvo zemědělství, které je jeho iniciátorem. Teprve na stránkách Státního zdravotního ústavu (https://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/vis-co-jis) zjišťuji, že byl zahájen v letech 2007-2009, pokračování 2010-11, jeho téma bylo vymezeno jako „zdravé stravování a zacházení s potravinami". Převzít mohu i následující charakteristiku: „Na webových stránkách www.viscojis.cz spotřebitelé  naleznou srozumitelně zpracované informace od odborníků z resortů zemědělství a zdravotnictví. Webová aplikace viscojis je rozdělena na čtyři základní části – Zdravé stravování a výživa, Onemocnění související s výživou, Zacházení s potravinami a Jak nakupovat." Následuje podrobnější popis jednotlivých položek. Je zmíněno i obnovení stránek   Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství www.bezpecnostpotravin.cz (2011).

Lze potvrdit, že čtení je to zajímavé, jednotlivá témata se jednak probírají systematicky, např. ve "Zdravém stravování" se hovoří od začátku o základních živinách, o pitném režimu, výživě, udržení zdravé tělesné hmotnosti, pohybové aktivitě, alternativních směrech ve výživě či mýtech o potravinách. Každé z těchto oblastí je věnována řada samostatných příspěvků. Na závěr nejen této, ale každé složky jsou pak „Zajímavosti", které mohou být motivujícím prvkem v oblasti, u níž bychom se někdy mohli bát, že to budou suchopárné „nemocniční" výklady. To v tomto případě myslím nehrozí.

Třetí ze zmíněných „užitečných odkazů" je, podobně jako už zmíněné stránky o bezpečnosti potravin, kriticky zaměřen: Potraviny na pranýři mají podtitul „nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny" a jsou zaměřeny na aktivní vyhledávání nekvalitních potravin. Hned na prvním řádku úvodní stránky je možnost "Hledání nekvalitních potravin", které v databázi najde produkty, které jsou označeny zmíněnými možnostmi ve třech kategoriích, tedy jako nejakostní, falšované či nebezpečné. Je uveden výrobce, distributor, konkrétní pochybení, místo na mapě atd., především pak místo kontroly.

Skutečnost, že téma je opravdu aktuální, potvrzuje komentář v položce „Základní informace", kde se dozvídáme, že „web Potraviny na pranýři byl spuštěn 10. července 2012 ve 14:30 hod. během tiskové konference..." a že „za prvních 24 hodin provozu těchto stránek bylo zaznamenáno přes 200 tisíc unikátních návštěvníků, kteří zobrazili téměř 4 miliony stránek a strávili zde v průměru 6:45 minut". "Informace" přinášejí i další orientaci v bezpečnosti a kvalitě potravin a souvislosti obojího, potravinovém právu, mobilních aplikacích, hoaxech aj.
Zajímavá je rovněž následující informace: „Potraviny na pranýři zopakovaly úspěch z roku 2012 a v anketě Křišťálová lupa 2013 – Cena českého Internetu zvítězily v kategorii Veřejně prospěšná služba." Pro rok 2014 byly opět nominovány, poslal jsem jim svůj hlas.

Zpět