Hradec Králové

16.06.2011 17:31

Česká města (která se mi líbí)

Už ten parádní název! Ne „ten největší“, tedy Hrad, ale ani ne nějaký malý Hrádek ve hvozdech na okraji země, kde lišky dávají dobrou noc, ale středověce usazený na patřičném místě, vyvýšeném, dominantním kraji a zdaleka viditelný. A královský, tedy ten nejvyšší, hned po císaři. Líbila se mi vždy nejen jeho poloha akropole dnes východočeské metropole (aby se to rýmovalo), ale i rozloha, tedy rozložitost.
A nejen rozložitost, nýbrž promyšlené rozložení, jak se říká urbánní struktura. Pro ni je samozřejmě podstatný předpoklad, totiž existence řeky, která vždy tvoří tu první přirozenou/přírodní páteř každého lidského sídliště. A v případě Hradce Králové to jsou dokonce řeky dvě! Kterépak město má něco takového! Žádné. Mělník. Nevím teď, jak je to s Úhlavou a Úslavou atd. Na tuto danost může navazovat každé další rozvržení celého prostoru, nalezení dominantních bodů, z nichž se pak dál odvíjí síť ulic, zkrátka celá přehledná podoba sídla. A tuto přehlednost, rozvrstvenost a rozčleněnost Hradec Králové má. Zařídili to také významní architekti, kteří se na rozvoji města podíleli v době, kdy se leckterá jiná města rozvíjela živelně – a leccos se pokazilo. V Hradci se podařilo to, že nikdy v historii nedošlo k nějakému tuto urbánní strukturu devastujícímu zásahu.
Naopak. Máme tu stavby, které patří k tomu nejlepšímu, co v naší architektuře vzniklo, ať už jsou to budovy z doby počátků moderní architektury, především budova muzeum postavené podle návrhů architekta Jana Kotěry (dnes Muzeum východních Čech v Hradci Králové), či stavby novější, jako je Filharmonie či kongresové centrum Aldis, povedlo se rozvržení těch rozhodujících prvků, jako například okruh kolem onoho vršku, který by v některých evropských městech nazvali Hradní hora (kdyby tam byl hrad, ovšem; ve skutečnosti podle regulačního plánu Josefa Gočára), na kterém je v Hradci ale náměstí s katedrálou sv. Ducha, Bílou věží a Biskupským palácem, v přehledném tvaru/rozvržení, „uživatelsky příjemnému“ (ano, i město může být uživatelsky příjemné) je oblast „nákupu“, oblast zdravotnických zařízení, atd. K síti, která vše propojuje, patří vedle městské hromadné dopravy rovněž špičková sada cyklotras – a v poslední době ještě i „terminál“, který zajišťuje dopravní obsluhu nejen ve městě, ale i přístup do něj.
Široké ulice dodávají městu velkoměstský šarm, přitom je Hradec Králové semknutý do té míry, že nezabere mnoho času dostat se z jednoho místa do kteréhokoli jiného během přijatelné doby, takže se dá říci, že má i výhody měst menších. Nevím, jak je východočeská metropole na tom v žebříčku „nejlepšího místa k bydlení“, ale já bych ji dal na jednu z nejpřednějších příček. Podíl na tom má ovšem taky určitě kultura, vždyť tady byly v osmdesátých letech například nejzajímavější divadelní inscenace v Čechách, o Divadlu Drak nemluvě, atd.

https://www.hradeckralove.org/
https://fotogalerie.hradeckralove.cz/virtualni-prohlidka/
https://www.muzeumhk.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hradec_Kr%C3%A1lov%C3%A9
https://www.fhk.cz/?akce=1
https://www.fnhk.cz/
Další zajímavosti
https://www.astrohk.cz/
https://www.klicperovodivadlo.cz/
https://www.draktheatre.cz/

Další "města, která se mi líbí", budu doplňovat ve stejnojmenné složce v Archivu materiálů. Dosud jsou publikována tato města:

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/chrudim/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/caslav/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kutna-hora/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/liberec/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/brno/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/ostrava/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kromeriz/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/plzen/

P. S. Světa znalá cestovatelka, paní Jitka Pírková, mi píše v mejlu k prvnímu článku - o Hradci Králové:
A co sousedi v Pardubicích? Ti mají Labe a Chrudimku…  Zdravím JiPí
Děkuju za připomínku. Byla to věta zvolací, výraz nadšení. Ovšemže, Plzeň má řeky čtyři, viz příslušný článek. A pak ovšem jsou Hradečáci contra Pardubáci, stejně tak jako se škádlí Turnov a Semily, což tohle připomíná. Ale takhle to Jitka Pírková nemyslela. Já jsem za tohle ohromně vděčnej, protože aspoň mám zpětnou vazbu a radost z toho, že moje poznámky někdo čte. Protože mám jen anonymní statistiku, včera si to přečetlo dvěstědvacet lidí, dnes jen stosedmdesátdevět. Onehdá mi děkovala jedna dívka/žena? ze Slovenska za německou gramatiku, a že mám na jednom místě nějaký překlep. Úplně nesmyslnej, jak se člověku motají prsty. Tak to je super, a ještě jednou díky.

Zpět