Hořkosladké hříchy

11.02.2015 11:05

Čokoláda, to není potravina, ale vášeň. Parafrázuju úvodní slova o čokoládě v jednom článku v Instinktu a je mi takřka stydno, že tématu chci věnovat jen drobný příspěvek, když vím, že by si zasloužilo podstatně více. Kdysi jedna dobrá známá mé matky dokonce měla problémy, když chodila do samoobsluh (to byla tenkrát vlastně novinka ve způsobu prodeje) a kradla tam čokoládu. Zveřejnili tenkrát její fotografii u vchodu obchodu a byla to ostuda. Není argument, že dnes se kradou miliardy a ostuda to, alespoň podle výrazu těch, kterých se to týká, není, tenkrát se hovořilo jako o vysvětlení o kleptománii, já bych zpětně (vlastně jsem si na to teď vzpomněl) hovořil pávě o vášni.

Jedna moje kamarádka, Němka, se dokonce čokoládou živí. Nikoli že by ji jedla a nikoli, že by ji vyráběla. Dělá workshopy a odbornou poradkyni jedné velké čokoládové firmě. Vzpomněl jsem si proto, že chci říci, že čokoláda je umění, ostatně jako celá gastronomie, ostatně to říkal už francouzský básník Guillaume Apollinaire, který tento obor řadil na úroveň kteréhokoli jiného umění, poezie, hudby či baletu. To je myslím dost dobrý pohled. U nás jsme zatím v téhle oblasti jen tak daleko, že se snažíme zlikvidovat ty největší průšvihy, měřeno optikou Zdeňka Pohlreicha (pravda, někteří s jeho hodnocením české gastronomie nesouhlasí a jeho kritičnost mu naopak vytýkají), v každém případě je dnes zaměření na vaření jako životní téma, alespoň podle televizních programů, určitým předpokladem, že budeme jíst kvalitněji.  Ale to už jsem přece jen trochu odbočil od vlastního tématu příspěvku.

Kdybych tady chtěl probírat pozoruhodnou historii čokolády, začal bych otázkou, zdalipak laskavý čtenář ví, jak souvisí aztécký bůh Quetzalcoatl a čokoláda. Odpověď zní, že v těchto krajinách má čokoláda původ a její jméno xocolatl, které je od opeřeného hada odvozeno, říká vše. Co si alespoň připomenu, je chemie čokolády. Zmíněný článek (Markéta Vojtíšková, 18. prosince 2014) říká, že konzumenti čokolády mají méně stresových hormonů, naopak hladina serotoninu a dopaminu (neurotransmmitery, k nimž patří např. i adrenalin, lidově „hormony dobré nálady) v mozku je vyšší, čokoláda obsahuje antioxidanty (ochrana proti rakovině) a hormon fenyletylamin („droga zamilovaných“), což věděl i aztécký panovník Montezuma, když čokoládu pil kvůli jejich afrodiziakálním účinkům.

Nu a potom – jsme v poslední době nejen ohledně jídla opatrní a kritičtí – důležitá je kvalita čokolády. Říká se, že mléčná obsahuje minimální 25 procent kakaa, kvalitní je ale až od 30 procent (má až 25 procent sušeného mléka), hořká by měla obsahovat alespoň 35 procent kakaa, opravdu kvalitní ale více než padesát procent, nad 70 procent už je ale příliš hořká. Nu a teď ono varování: Na etiketě by měly být údaje o zemi původu a druhu kakaových bobů, jestliže to má být čokoláda prémiové kvality, jestliže ale objevíme ingredience jako ztužený tuk, kokosový nebo palmojádrový tuk, vanilin, sušenou syrovátky nebo lískooříškovou pastu, máme vnít nohy na ramena. Taková „čokoláda“ nám může naopak uškodit, zvyšuje cholesterol. Ostatně párkrát jsem se sám napálil a ten přeslazený hnus jsem jednou musel dokonce vyhodit, teď už si opravdu dávám pozor.

Nu a nakonec několik doporučujících tipů, které kavárny, obchody či muzea navštívit: čokokavárnu U Červené židle (Liliová ul., Prah), U Klimenta v Klimentské, obchůdek Chocolate v Husově, Dobrou čokoládu v Kozí ulici v Brně, e-shop www.cokolada.cz, www.chocolevescoffee.cz, www.callebaut.com, dvě muzea v Praze, jedno v Táboře. Tedy u nás – jinak ve světě bychom mohli pokračovat.

P. S. čokoládové lahůdky, téma k dalšímu „zkoumání“: čokoládové lanýže, čokoládové pralinky, horká čokoláda, brownies, čokoládový fondán, tabulková čokoláda, čokoládová masáž

A ještě jsem zapomněl, chtěl jsem to napsat hned na začátku. O vánocích moje babička vařila čokoládu v kovových formičkách, ještě dodnes si intenzívně vzpomínám na chuť a ostatní smyslové vjemy s touto vánoční čokoládou spojené.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cokol%C3%A1da
https://www.labuznik.cz/ingredience/cokolada/
https://paleo-doupe.cz/2013/03/22/cokolada/
https://carlachocolate.com/cz/cokolada/
Na FB je několik skupin, které se věnuje čokoládě, vzpomínám si, že jsem před nedávnem na ně  narazil, mezitím jsou jistě další.
https://www.svetovacokolada.cz/
https://www.cokomuzeum.cz/historie-cokolady
https://www.cokoladaprotebe.cz/inpage/cokolada/
https://chocolovescoffee.cz/
https://www.cokolada.cz/

Zpět