Henryk Gold

15.05.2014 17:48

Henryk Gold
kouzlo starých šlágrů/nahrávek

Polský houslista, vedoucí orchestru, skladatel a pionýr polské jazzové hudby. Narodil se podle různých zdrojů buď 1899 nebo 1902 ve Varšavě, zemřel 1977 v New Yorku. Pocházel ze židovské rodiny hudebníků. Jeho otec Michal Gold byl flétnistou ve varšavské opeře, matka Helena pocházela ze známé polské hudební rodiny Melodysk. Henrykův starší bratr Arthur byl rovněž houslista, kapelník a skladatel a patřil k polské prominentní vrstvě hudebníků předválečné doby.

Od roku 1907 se učil Henryk hrát na housle, později byl druhým nástrojem klavír. Studoval v Rusku u Alexandra Glazunova, později na varšavské konzervatoři u Stanislawa Barcewicze. V sedmnácti letech dostal místo houslisty v orchestru varšavské filharmonie, hned následující rok ale toto místo opustil a nastoupil do ruské armády a účastnil se v sovětsko-polské válce. Během vojenské služby získával zkušenosti také jako vojenský kapelník a hudebník. Ve dvacátých letech ho začala přitahovat taneční a populární hudba a založil moderní taneční orchestr, s nímž nahrával zprvu krátce na polskou gramofonovou značku Efte (Polska plyta) a od roku 1926 na pevnou smlouvu s firmou Syrena. Právě během tohoto raného období sestával jeho repertoár převážně z německých skladatelů šlágrů. V roce 1926 natočil např. tituly Die Oma trägt jetzt einen Bubikopf (Syrena-Record 17625), Was machst du mit dem Knie, lieber Hans (Syrena-Record 383a) a Ich hab' das Fräul'n Helen baden seh'n (Syrena-Record 17639).  Později přibyly americké tituly.

Na konci dvacátých let se stal Goldův orchestr s německou etiketou Henry Gold Künstler-Tanzkapelle nebo Tanzorchester Henry Gold zároveň nejpopulárnějším zábavním tělesem v Polsku, což spočívalo v enormním množství nahraných skladeb, srovnatelném s německými orchestry Dajose Bély, Marka Webera či Paula Godwina. Kromě toho vystupoval Gold rovněž živě, např. v hotelu Bristol ve Varšavě či revue Confetti v divadle Nowe Perskie Oko, ale i v jiných polských revuálních divadlech a také v polském rozhlase.

V roce 1931 odešel z gramofonové firmy Syrena, kde místo něj nastoupil jako kapelník firemního orchestru Henryk Wars, a zrealizoval množství nahrávek pro jiné firmy, zvl. pro polský Odeon či Parlophon, filiály  koncernu Lindström. V roce 1932 uzavřel smlouvu s polskou Columbií a zůstal u ní do roku 1936. V této době pracoval Gold s celou řadou polských herců a zpěváků, doprovázel mj. umělce jako Eugeniusz Bodo, Hanka Ordonówna, Aleksander Źabczyński, Lucyna Szczepańska, Witold Conti, Kazimierz Krukowski. Po ukončení této smlouvy byly Goldovy nahrávky slyšet opět u gramofonové firmy Syrena, nicméně jen do roku 1937, od té doby orchestr nenahrával.

V roce 1939 se orchestr Henryka Golda účastnil Světové výstavy v New Yorku. V době začátku druhé světové války se nacházel orchestr v Rusku, připojil se k polské armádě a dostal se do Palestiny. V tomto období se věnoval Gold skládání hebrejských písní, nicméně na začátku padesátých let opět nahrával na gramofonové desky v Paříži, mj. jako doprovod zpěváka Henri Gerra. V roce 1953 emigroval Gold definitivně do Spojených států. Tam třináct let řídil salónní a taneční orchestr hotelu Plazza v New Yorku, jeho činnost se ale neomezila jen na tuto oblast, vystupoval také v rozhlase, řídil taneční a music-hallové orchestry. V roce 1975 odešel na odpočinek.

https://de.wikipedia.org/wiki/Henryk_Gold

Ich hab´das Fräul`n Helen baden seh`n
https://www.youtube.com/watch?v=V0T0VmMv2Lc
Viděl jsem Helenu v bazénu… nebo jak to u i nás kdosi nazpíval -
(
https://www.youtube.com/watch?v=C5b5AfA7K7Y, jinou nahrávku jsem nenašel)

Bo to się zwykle tak zaczyna, 1935
https://www.youtube.com/watch?v=7-QdMEm3ZrY

Henrykův bratr Arthur Gold
Ty nie jesteś winna

https://www.youtube.com/watch?v=QnfSo5-UiOc

 

Zpět