Hans Swarowsky

05.12.2014 21:34

Hans Swarowsky (1889 Budapešť – 1975 Salzburg) byl rakouský dirigent a od roku 1946 profesor na vídeňské Univerzity hudby a výtvarného umění. Syn velkoprůmyslníka studoval nejdříve na Vídeňské univerzitě filozofii a dějiny umění. Od roku 1920 se stal žákem Arnolda Schönberga a Antona Weberna, studoval u nich teorii hudby a dirigování. Po krátké době činnosti jako korepetitor se stal kapelníkem Vídeňské lidové opery (Wiener Volksoper) a potom opery ve Stuttgartu. Posléze působil jako kapelník a operní ředitel v divadle v Geře, pak v Hamburské státní opeře a pak v Berlínské státní opeře. Po údajném zákazu povolání pracoval Swarowsky v letech 1937 – 1940 v Curyšské opeře a pak se vrátil do nacionálně-socialistické Německé říše.

Na pozvání Richarda Strausse a Clemense Krausse pracoval Swarowsky na libretě k opeře Capriccio. Kromě toho převáděl četně starší operní texty do němčiny.

V letech 1940 – 1944 působil jako dramaturg festivalů v Solnohradě. Od roku 1944 do svého posledního koncertu 9. ledna 1945 byl v obsazeném Polsku šéfdirigentem Filharmonického orchestru Generálního gouvernementu v Krakově. Pro své postoje byl pak po válce několik let na „šedé listině“. Brzy se však nicméně stal opět šéfdirigentem Vídeňských symfoniků, později ředitelem opery ve Štýrském Hradci. Věnoval se přitom ponejvíce pedagogické práci. K jeho žákům patří celá generace dirigentů, mezi jinými to jsou jména jako Claudio Abbado, Miltiades Caridis, Paul Angerer, Gabriel Chmura, Yoram David, Jacques Delacote, Erwin Ortner, Mariss Jansons, Adam a Iván Fischer, Christoph Haas, Jesus Lopez Cobos, Augustin Kubizek, Zubin Mehta, Peter Schneider, Miguel Gómez Martínez, Manfred Huss, Theodor Guschlbauer, Hans Zanotelli, Heinrich Schiff, Karl Sollak, Mario Venzago či Bruno Weil.

https://de.wikipedia.org/wiki/Swarowsky

G. Mahler, 4. symfonie, 1. věta
https://www.youtube.com/watch?v=ajxQTQHydAA
R. Wagner, Valkýra, Pražský filharmonický orchestr
https://www.youtube.com/watch?v=DIphNxoe8ic
R. Wagner, Soumrak bohů, Pražský filharmonický orchestr
https://www.youtube.com/watch?v=d50UuU130ys – k neuposlouchání, čtyři a půl hodiny
L. van Beethoven, Velká fuga, op. 133, Kolínský rozhlasový symfonický orchestr

https://www.youtube.com/watch?v=PdWnow-_btM

Zpět