God Don't Never Change: The Songs Of Blind Willie Johnson

19.05.2017 23:03

V loňském roce (2016) vyšlo, v předstihu 120. výročí narození slepého zpěváka Blind Willie Johnsona (1897–1945) album s názvem God Don't Never Change. Zaujalo mě především proto, že dva songy, úvodní The Soul of a Man a devátý z celkem jedenácti s názvem John the Revelator, interpretoval kultovní zpěvák, který svým stylem směřoval v jistém smyslu právě k oné nejstarší tradici nonartificiální americké hudby (má např. rysy vaudevillu), takže to má svou logiku. S tím, že se jedná o „dřevní“ muziku, se museli vyrovnat vlastně všichni, kdo se na albu podíleli, a zajímavý je vedle Waitsova příspěvku pochopitelně i celkový výsledek.

Vedle Toma Waitse se na interpretaci písní Willie Johnsona podílela řada dalších zpěváků, jako jsou Lucinda Williams (dva songy), Tedeschi Trucks Band (Derek Truck & Susan Tedeschi), Cowboy Junkies, Blind Boy sof Alabama, ale také třeba, možná trochu neočekávaně i Sinead O´Connor, dále Maria McKee a Rickie Lee Jones. V každém případě vzniklo netuctové album, které ukazuje provázanost nejstarší tradice a naopak těch nejnovějších tendencí, v jejichž parametrech je možné číst třeba právě Waitsovu osobnost se záměrně pěstovanou „image melancholického zpiťana“ i v souřadnicích směrů jako je avantgardní jazz, industriální či alternativní  rock, přičemž u Toma Waitse onu tendenci k návratu před celou éru klasického rocku, od něhož se vždy odkláněl, k takovým osobnostem jako byl Willie Johnson, ale také Howlin´ Wolf, nalezneme např. už na albu Heatattack and Wine (80. léta), ale i opakovaně později.

Právě to, jak se jednotliví interpreti zhostili tohoto úkolu, je zajímavou záležitostí, a vyvolává zvědavost, kterou můžeme ukojit poslechem alba God Don't Never Change.

Muzika
celé album
https://www.youtube.com/watch?v=w5lA4EiWJsc

Info
https://www.allmusic.com/album/god-dont-never-change-the-songs-of-blind-willie-johnson-mw0002907714

God Don't Never Change https://en.wikipedia.org/wiki/God_Don%27t_Never_Change:_The_Songs_of_Blind_Willie_Johnson

Blind Willie Johnson
https://cs.wikipedia.org/wiki/Blind_Willie_Johnson

pro porovnání originální nahrávky Willie Johnsona
https://www.youtube.com/watch?v=0b1Sig47Cbg

Zpět