Giuseppe Verdi / árie Fiesca z opery Simon Boccanegra

14.11.2015 17:27

Giuseppe Verdi / Il lacerato spirito, árie Fiesca z opery Simon Boccanegra
skladby v repertoáru PSO

Opera Simon Boccanegra z roku 1857 se odehrává v Itálii 14. století. Korzár Boccanegro se má stát janovským dóžetem. Moc se mu do toho nechce, ale jeho soukmenovci mu připomenou, že pak možná janovský šlechtic Fiesco konečně svolí, aby si vzal za manželku jeho dceru Marii, s níž už má Bocanegra malou dcerku. Plány na převzetí moci jsou připraveny. Když se dav rozejde, z paláce vychází Fiesco. Truchlí. Jeho dcera Marie právě zemřela.

Tak uvádí program koncertu Gusto di Italia z podzimu roku 2015 árii G. Verdiho o opery o prologu a třech dějstvích, která je na jeho programu. Je to jedno z prvních čísel opery, umístěné právě v první části Prologu označeného Preludio, introdukce a árie Fiesca.

Dílo je v současnosti i na programu Národního divadla v Praze, které operu uvedlo 25. a 26. října 2013, při příležitosti 200. výročí narození skladatele v režii režii Davida Pountneyho. Z anotace na stránkách ND můžeme rozšířit informaci o tomto hudebním díle:

Giuseppe Verdi zkomponoval první verzi opery na objednávku Teatro La Fenice v Benátkách. Autorem libreta byl Francesco Maria Piave, s nímž spolupracoval mj. na Macbethovi, Traviatě a Rigolettovi. Jako předloha jim posloužilo drama Antonia Garcíi Gutiérreze Simón Bocanegra z roku 1843. Příbuznou látku zpracoval dříve Friedrich Schiller v dramatu Fiesco a jeho janovské spiknutí (1783). Benátská premiéra 12. března 1857 a hlavně uvedení v milánské Scale (1859) však znamenalo pro novou operu neúspěch. V roce 1881, 24. března, byl Simon Boccanegra uveden v Miláně znovu, ale v přepracované podobě, na které se podílel libretista Arrigo Boito. Podnět k úpravám dal Verdiho nakladatel Giulio Ricordi, a osvědčil tak svůj cit pro kvalitu. Opera zaznamenala nadšené přijetí a dodnes ji můžeme považovat za jedno z Verdiho mistrovských děl. Kompozice se vyznačuje prokomponovanou stavbou, dramatickou a náladotvornou úlohou orchestru a bohatou melodičností. Děj, odehrávající se kolem roku 1350 v Janově a jeho okolí, líčí politické a milostné boje dvou znesvářených stran, které končí smířením a svatbou, ale také úkladnou vraždou titulního hrdiny.

Opera se uvádí povětšinou v přepracované verzi z roku 1881, o níž je řeč v anotaci, která představuje nejen rozsáhlé úpravy v partituře, ale i revidovaný text ve spolupráci s Arrigem Boitem, italským spisovatelem, libretistou a skladatelem (1842- 1918), který byl s Giuseppem Verdim ve velmi přátelském vztahu.  

https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/6279
https://de.wikipedia.org/wiki/Simon_Boccanegra
Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=7D4-rSnxdqA
https://www.youtube.com/watch?v=fUJ_Bdheaec

 

Zpět