Gibsonka

21.04.2012 17:52

Když jsme jako kluci řekli, že má někdo „gibsonku“, myslela se tím kytara, která nemá jako „španělka“ kruhový rezonanční otvor v těle nástroje, ale „esa“, podobná těm, jaké mají housle, masívnější tělo a především kovové struny. Dnes, když si čtu informace o tom, co všechno výraz „Gibson“ zahrnuje, ujasňuju si mnohé, jednak rozsah firmy Gibson Quitar Corporation, vzniklé už v roce 1902, tedy jedné z nejstarších firem vyrábějící drnkací hudební nástroje, tedy vedle kytar také banja, mandolíny, a samozřejmě i elektrické kytary, ale i zesilovače, a také další značky, které patří dnes ke koncernu se sídlem v Nashville, totiž Epiphone, Kramer či Steinberger, jakož i značky Wurlitzer, vyrábějící elektrická piana či varhany (zmínka o Němci Bonjaminu Meissnerovi, který začínal s elektrickými klávesovými nástroji už ve třicátých létech, je ve článku o Leo Fenderovi, s nímž i korespondoval), Oberheim (syntetizéry) či Slingerland (bicí nástroje).

Na české stránce Wikipedie jsou rozpracovány jednotlivé typy kytar, které Gibson vyrábí, tj. slavné modely jako např. Thunderbird, Firebird, Les Paul atd., na stránkách https://kytarovej.cz je popsána historie prvních zdokumentovaných nástrojů Orvilla Gibsona (1894), založení společnosti The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co., modelu Super 400 (1934), pod nímž si víceméně asi každý představí kytaru, když se řekne Gibson, první elektrické kytary (1935), prvních „masívních“ kytar (tj. které nemají rezonanční tělo jako klasická kytara, 1952, tzv. Les Paul), atd.

Na anglické stránce Wikipedie nalezeme zhruba tuto charakteristiku vynálezce této kytary: Orville Gibson (1856-1918) Alpha

 začal s prvními pokusy v roce 1894 ve své domácí dílně ve městě Kalamazoo ve státě Michigan. Neměl formální vzdělání, přesto vytvořil zcela nový styl mandolíny a kytary, (jak řečeno) s vyřezávanými esy a klenutou horní deskou jako u houslí. Jeho výtvor byl tak odlišný od ostatních, že mu byl udělen patent na jeho design. Podstatné je, že tyto nástroje byly hlasitější a trvanlivější než dosavadní nástroje.

 

V roce 1902 se sdružilo pět obchodníků v Kalamazoo a v roce 1902 vytvořili společnost
Gibson Mandolin Guitar Mfg Co, sro.. V krátké době po otevření společnosti správní rada schválila návrh, aby "Orville H. Gibson byl placen pouze za čas, který skutečně pracoval pro společnost." Neexistuje žádný průkazný údaj, zda tam později pracoval na plný úvazek, nebo jako poradce. Orville Gibson byl považován za poněkud výstřední a bylo otázkou, zda netrpěl nějakou duševní chorobou.

Od roku 1908 Orville Gibson dostával plat 500 dolarů od společnosti Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Co Limited (dnešní ekvivalent k $ 20,000 za rok). Několikrát pobýval v nemocnici (v letech 1907 a 1911). V roce 1916 byl znovu hospitalizován a zemřel 21. srpna 1918 státní nemocnici sv. Vavřince, Psychiatrické centrum v Ogdensburg, New York. na své 62. narozeniny. Je pohřben na hřbitově v Morningside Malone, New York.

 

https://kytarovej.cz/kytary/gibson
https://en.wikipedia.org/wiki/Orville_Gibson (z této stránky je přeložena životopisná část článku, ještě podrobnější informace jsou na německé stránce https://de.wikipedia.org/wiki/Orville_H._Gibson)
Typ „arch top“, klenutá horní deska kytary či mandolíny
https://de.wikipedia.org/wiki/Archtop
Gibson Guitar Corporation, modely kytar
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gibson_Guitar_Corporation

 

Zpět