George Harrison / My Sweet Lord

12.01.2017 19:56

George Harrison / My Sweet Lord
příběhy písní podle J. Císaře

Když se rozpadli legendární Brouci, zdálo se chvíli, že nastal konec světa. Byly tady samozřejmě mraky další muziky, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Yes, abych to vzal hned zkraje, ale kapela, která by byla tak inovativní od alba k albu a během vlastně několika málo let sama sebe proměnila takřka k nepoznání, tu snad nebyla. V každém případě tu bylo cítit prázdno po něčem, co tu velmi intenzívně po takřka celou dekádu bylo (a teprve později si člověk říkal, vždyť to vlastně bylo jen několik málo let!). O to dychtivěji jsem si pustil album, s nímž přišel jeden z Beatlů, George Harrison. Dokonce ne obyčejné album, ale trojalbum! Už to bylo samo o sobě něco nevídaného. Pouštěli jsme si to v takové menší skupině studentů asi týden kolem dokola, fascinováni některými z těch písní i tím novým celkem, a bylo už tenkrát zřejmé, že My Sweet Lord byl ten song, který bude reprezentativní pro celé album, které se jmenovalo All Things Must Pass.

V materiálech o G. Harrisonovi se dočteme, že All Things Must Pass je Harrisonovo třetí album po rozpadu Beatles, totiž že mu předcházely alba Wonderwall Music (1968) a Electronic Sound (1969). Ta jsme ovšem neznali, respektive jsme o nich vůbec nevěděli (a není divu, jedná se o specifické záležitosti). Ostatně skutečnost, že album obsahovalo tři LP, je opravdu výjimečné – v oblasti populární hudby to bylo první album tohoto druhu.

Najdeme na něm ovšem celou řadu písní, které se Georgi Harrisonovi nahromadily během předchozích let a které nenašly cestu na alba Beatles, přestože se některé z nich už za této éry zkoušely, například při nahrávání alba Let It Be.  Producentem alba byl Phil Spector, který pracoval už na právě jmenovaném albu Beatles (spolupracoval i s Johnem Lennonem, na albu Plastic Ono Band či na proslulé Imagine). All Things Must Pass je zajímavé také obsazením. Soubor není onou tradiční pevnou skupinou, jak ji vídáme na obalech elpíček, spíše to celé funguje na jakémsi přátelském společenství jak některých exbeatlů (Ringo Starr), tak hudebníků, s nimiž George Harrison spolupracoval už na předchozím albu (Eric Clapton) nebo při pozdějších projektech jako byly ony pověstné koncerty pro Bangladéš či jiné. Na jeden nástroj hraje v různých skladbách několik hudebníků (tak např. jsou tu jména tří bubeníků). Je tu tedy celá řada skvělých jmen – Eric Clapton (kytara), Billy Preston (varhany, piano), Jim Price (trubka, pozoun, Allan White (bicí, vibrafon), Phil Collins (percuse) či Ginger Baker (bicí), mám-li vyjmenovat ty nejznámější.

Song My Sweet Lord vznikl na konci roku 1969 v Kodani, když George Harrison doprovázel skupinu Delaney & Bonnie (manželský pár Delaney & Bonnie Bramlett, kteří v letech 1967-1972, tj. od své svatby do rozvodu byli na nekonečném turné), přičemž na turné byl také Billy Preston, jenž uveřejnil song, Harrisonem produkovaný pro Apple Records, na svém albu Encouraging Words. Protože toto album vyšlo v lednu 1970, představovalo vlastně první zveřejnění skladby. All Things Must Pass vyšlo až v listopadu téhož roku. Kromě toho song vyšel rovněž na singlu společně se skladbou Isn’t It a Pity.

Skladbu doprovází aféra s žalobou o plagiátorství. V únoru, poté co se hit držel na nejvyšších příčkách hudebních žebříčků, došlo k žalobě, která tvrdila, že Harrison ukradl melodii americké dívčí skupině The Chiffons. Ta v únoru roku 1963 dosáhla prvního místa na americké hitparádě a milionového prodeje s písní He´s So Fine. Sedm let na to zveřejnil Harrison song My Sweet Lord, jehož melodie a hookline (poznávací fráze melodie nebo verš) se podobal této písni. Žalobcem byla Bright Tunes Music Corp., vlastník práv na píseň He´s So Fine. Proces se táhl delší dobu, měl několik fází, zahrnujících porušení autorských práv, záměr či neúmyslnost plagiátu atd., výše škody a určená částka, která měla být zaplacena, nakonec byla stanovena na 1.599.987 dolarů. Tak se jedna z nejslavnějších skladeb v dějinách populární hudby stala zároveň jedním z nejznámějších údajných plagiátů. Pravda, přepsána do not je shoda opravdu průkazná, a to dokonce přes více frází, ale to byste museli dát k soudu i Bedřicha Smetanu nebo Antonína Dvořáka, že zcizil celou řadu lidových písní. Proslulosti Harrisonově skladbě tahle historie neubrala.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/All_Things_Must_Pass
https://de.wikipedia.org/wiki/My_Sweet_Lord

Muzika / různé kontexty
https://www.youtube.com/watch?v=0kNGnIKUdMI
https://www.youtube.com/watch?v=srLcDhmHn5s
https://www.youtube.com/watch?v=ELOe3f-hihc

 

Zpět