François-Antoine Habeneck

14.12.2014 01:05

Francouzský houslista, skladatel a dirigent se narodil v Charleville-Mézières, dnes padesátitisícovém městě v departementu Ardeny, v roce 1781. Syn houslisty a vojenského muzikanta původem z německého Mannheimu, studoval na Pařížské konzervatoři, kde byl žákem Pierre Baillota, zprvu působil jako houslista v Opéra comique a zároveň byl koncertním mistrem v Pařížské opeře. V letech 1806 – 1815 dirigoval Habeneck řadu koncertů konzervatoře. V roce 1828 mu bylo svěřeno vedení nově vzniklé Société des concerts du Conservatoire. 1821 byl jmenován ředitelem Grand Opéra de Paris a v této funkci zůstal tři roky. V letech 1824 až 1846 byl kapelníkem opery.

V roce 1825 Habeneck obdržel profesuru hry na housle na pařížské konzervatoři. Tomuto povolání zůstal věrný 23 let. K jeho žákům patřili Édouard Lalo, Hubert Léonard a Jean-Delphin Alard.

Habeneckovo skladatelské dílo je svým hudebním stylem na prahu romantiky, zahrnuje dva houslové koncerty, tři koncertantní dueta pro dvoje housle, řadu dalších skladeb pro housle, variace pro smyčcová kvarteta nebo orchestrální variace.

Habeneck si udělal jméno provozováním Beethovenových symfonií ve Francii. Provedení prvních osmi z nich řídil výhradně od pultu koncertního mistra, z houslového partu a nikoli z partitury. Přes určitou rivalitu vůči svému současníkovi Hectoru Berliozovi se uskutečnilo několik repríz těchto skladeb.

François-Antoine Habeneck měl ještě dva bratry, Joseph byl rovněž skladatelem, Corentin houslistou.

Podrobněji o houslistovi (ovšem ve francouzštině) a jeho skladatelském díle na druhé adrese zde v odkazech.

https://de.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois-Antoine_Habeneck
https://www.musicologie.org/Biographies/h/habeneck_francois_antoine.html (fr.)
noty obou koncertů

https://imslp.org/wiki/Category:Habeneck,_Fran%C3%A7ois_Antoine

 

Zpět