Folklore Classic na Dvořákově festivalu 2016

14.04.2016 08:26

Folklore Classic
Dvořákův festival 2016
Jičín / Kostel sv. Jakuba / 16. 6. 2016, 19:00,

Markéta Janoušková a
Cimbálová muzika Jiřího Janouška

Markéta Janoušková – housle
Kristýna Janoušková – zpěv
Michal Horsák – cimbál

Cimbálová muzika Jiřího Janouška
Jiří Janoušek, Jiří Čihák, Tomáš Drábek, Jaroslav Novák, Tomáš Horyna, František Souček, Jan Votava

CMJJ patří bezesporu k nejvýraznějším cimbálovým muzikám u nás. Pražská kapela je uznávaná nejen pro precizní provedení, ale i pro stylově čisté podání podtržené citlivými úpravami Jiřího Janouška. O kvalitě svědčí nejen čtyři natočená CD u renomovaných firem, za CD „Zlatý cimbál” muzika obdržela ocenění Zlatá deska za prodej  25 000 nosičů. Ze zahraničních vystoupení CMJJ je nejprestižnějším úspěchem pozvání českou ambasádou na koncertní turné po Vietnamu a Thajsku.  K nejvýraznějším aktivitám poslední doby patří bezesporu koncertní projekt „Folklore Classic“ Markéty Janouškové, který představuje mladou českou sólistku a netradiční koncert na pomezí vážné hudby folklóru. Projekt zaznamenal mimořádný divácký úspěch, obdržel vynikající recenze hudebních kritiků a byl oceněn ve finále prestižní soutěže Web Concert Hall Competition 2012.

Folklore Classic

Originální koncertní projekt na pomezí vážné a lidové hudby propojuje dva žánry, jimž se tato Markéta Janoušková na vysoké úrovni věnuje. Folklore Classic je mimořádné provedení houslových děl velkých skladatelů, kteří byli hluboce ovlivněni lidovou hudbou, folklórem, primáši…

Základním stavebním prvkem první půlky programu je houslová sonáta Leoše Janáčka. Věty jsou citlivě odděleny písněmi ze sbírky Janáčkovy Moravské lidové poesie v písních v úpravě pro cimbálovou muziku, s akcentem na zachování janáčkovských harmonických postupů. Celý blok tak dává vyniknout folklórní stránce hudební osobnosti tohoto velkého skladatele.

Druhá část programu je inspirovaná primáši a muzikantským „štengrováním“. Cikánská balada Dža more pro sólové housle od Silvie Bodorové versus cimbálové sólo Cikánský tanec Jana G. Hriska; uvedení Zeljenkova díla Musica Slovaca v úpravě pro cimbálovou muziku či primášský souboj z Kendic.

Program:

Myjavské melodie pro housle s doprovodem cimbálové muziky

Leoš Janáček (1854–1928): Moravské lidové poesie v písních (v úpravě J. Janouška)
Ta naša lavečka
Zelené sem sela

Ilja Zeljenka (1932–2007): Bagately pro sólové housle

Písecké sedlcké, instrumentální pásmo melodií z Dolňácka

Mám ja orech / Písně z Myjavy

Pod háječkem pod zeleným, koncertní duo pro housle a cimbál

Synečku, synečku, Aj zerzaj, zerzaj – lašský starodávný

Sylvie Bodorová (nar. 1954):  Dža more, cikánská balada pro sólové housle

Jan Gašpar Hrisko (1921–1980): Cikánský tanec pro cimbál

Na Samkovu notu, koncertní melodie z Myjavy pro tři primáše

Variace na východoslovenskou karičku  pro cimbál

Jenö Hubay (1858 –1937): Hejre Kati

Ediční pzn. Vzhledem k tomu, že texty (vlastní i převzaté), použité jako anotace koncertů, bylo třeba do katalogu Dvořákova festivalu 2016 podstatně krátit, chceme je zachovat na tomto místě v původní (případně i rozšířené) podobě. 

jkč / Materiály ČDH 2016

Zpět