Fermáta / Huascarán

21.02.2016 12:12

alba československé rockové hudby

Když se více porozhlédneme po českém a slovenském artrockovém nebi (říci československém není úplně od věci, spolupráce hudebníků z obou zemí tehdejšího jednoho státu byla samozřejmostí), budeme mít při každém dalším albu vedle překvapení nad invencí jednotlivých skupin pocit, že jsme tohle už někde slyšeli. Je to samozřejmě dáno v mnohém i určitým dobovým stylovým vzorcem této oblasti hudby, ale také týmiž novými elektronickými nástroji, které byly k dispozici. Pustíme-li si tedy třetí studiové album slovenské skupiny Fermáta Huascarán (1977), budeme hned při prvních tónech možná slyšet podobnost alba Svitanie Blue Effectu (dokonce z téhož roku). A nebude to jen proto, že Fedor Frešo, rovněž baskytarista Fermáty, také s Blue Effectem na tomto albu hrál. To ovšem nemění nic na tom, že obě alba jsou pozoruhodná svébytná díla. Ostatně dvěma z komentátorů, jejichž příspěvky jsem si pročítal, připomíná úvodní skladba Close To The Edge od Yes (1972, Atlantic Records) – když to teď poslouchám, musím přiznat, že kromě evidentních shod ve zvucích některých nástrojů tu jsou i některé podobné harmonické postupy. Naopak, vzápětí nás uvádí violoncello Dezidera Pita nějak úplně jinam.

Patří se – zasvěcenci to samozřejmě vědí – vysvětlit obě titulní slova. Fermata je latinský výraz pro symbol v hudební notaci, označující prodloužení noty nebo pomlky na blíže neurčenou dobu, česky je zaběhnutý termín koruna. Oblouček s tečkou pod ním nad notou nebo pomlkou vlastně přeruší tep základního metra (v rockové hudbě beat), které se následně zase znovu rozběhne (není to tedy „stop time“, kde rytmus „běží dál“). Huascarán je jméno hory-šestitisícovky (6768 m), nejvyšší hory Peru a čtvrté nejvyšší hory Jižní Ameriky, případně národního parku, který je od roku 1985 zapsán do přírodního dědictví UNESCO. Pro Československo to je to tragické jméno, neboť na horolezecké expedici Peru ´70 zde při zemětřesení, při němž se uvolnila ze západní stěny ledová masa, která pohřbila nejen 20 tisíc lidí (v ostatních částech dohromady 30 tisíc lidí), ale i všech čtrnáct členů naší výpravy, mj. českého známého fotografa hor Viléma Heckela či sochaře a horolezce Valeriána Karouška. To je kontext, v němž bychom měli vnímat vnější vymezení tohoto alba.

Vnitřní hudební souvislosti nám říkají, že se jedná nejspíš o vrchol tvorby skupiny, její nejhodnotnější album, v němž dokázala své představy přivést k realizaci, kterou můžeme hodnotit vedle nejlepších artrockových či jazzrockových alb té doby vůbec – uvádějí se zvláště Weather Report a Mahavishnu Orchestra. Podrobnější popis alba najdeme na stránkách metalopolis.net, na Wikipedii nalezneme zatím jen stručný článek o skupině, o albu článek pouze ze základními informacemi (navíc není prolinkován s článkem o skupině). Vzhledem k tomu, že obsazení skupiny doznalo určitých změn, zrekapitulujeme nejdříve obsazení (liší se od dnešního, viz na Wikipedii):

Fero Griglák –  kytara, piano, syntetizér
Tomáš Berka – klávesy (piano, syntetizér)
Ladislav Lučenič – baskytara
Karol Oláh – bicí
hosté – Dezider Pito – violoncello, Peter Oláh –  vokál

Kromě tohoto originálu máme k dispozici novější vydání alba na DVD z roku 2007 pod názvem Fermata - Live v Klube za zrkadlom u ETNA Production v poněkud jiném obsazení:
František Griglák – kytara
Fedor Frešo – basová kytara
Peter Preložník – klávesy
Igor "Teo" Skovay – bicí

Kromě toho jsou dnes k dispozici remasterovaná alba, v našem případě dvojcédéčko, kde je Huascarán vydán spolu s následující Dunajskou legendou (podobně pak další dvě alba, Biela planeta a Generation) a další (celkem osm alb v jednotné úpravě).

O skupině jsem kromě recenze na Artrocku našel další adresu na Klubu Lopuch, kde jsou okomentována vcelku stručně i další alba Fermaty (viz dole). Nejvýstižnější charakteristikou alba i skupiny je pak podle mého názoru článek Mariana Jaslovského na adrese novypopular.eu. Doufám, že ze slovenštiny to není třeba překládat.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ferm%C3%A1ta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Huascar%C3%A1n

https://www.ceskatelevize.cz/specialy/bigbit/kapely/3293-fermata/
https://www.artrock.cz/recenze/fermata--live-v-klube-za-zrkadlom.html
https://www.ireport.cz/bigbit/11822-bigbit-8-cast-bigbit-povoleny-pruserovy-a-zakazany (přehled o celé oblasti)
https://www.lopuch.cz/klub.php?klub=czech_rock&to=12874

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=OMsbBlyAINY

Zpět