Ferenc Liszt / Klavírní sonáta h moll, S. 178

14.02.2014 21:42

Ferenc Liszt / Klavírní sonáta h moll, S. 178
doporučeno YouTube

Je to s podivem, ale u autora, jakým je Ferenc Liszt (1811 – 1886), tedy hudebníkem, u něhož je klavír jeho neodmyslitelnou součástí, najdeme jedinou klavírní sonátu. Samozřejmě, jinak v soupisu jeho skladeb jsou desítky opusů pro tento nástroj, možná více než stovka, tři klavírní koncerty. Sonáta h moll, S. 178 [soupis podle Humpreye Searleho z r. 1966] z roku 1852-53 (na videu se uvádí 1854) je jediná.

Kdo je zvyklý na dramatický průběh skladby, demolované klavíry atd., jak pověst skladatele maďarského původu provází, bude poněkud zklamán. Má tři věty, první označenou Lento assai - Allegro energico, druhou Andante sostenuto – a konečně třetí Allegro energico - Andante sostenuto - Lento assai a je to úžasná muzika v trvání takřka třiatřiceti minut, místy brilantní, místy poklidná až zádumčivá, skoro temná. I když v průběhu se dočkáme i velmi dramatických pasáží (grandioso). Skladba je považována za jeden z vrcholů a nejnáročnějších Lisztových kompozic. Skladatel ji věnoval Robertu Schumanovi „na oplátku“ za jeho věnování Fantazie C dur Lisztovi.

Hudební vědci hovoří o zvláštnostech stavby skladby jako „třech větách v jedné“, celá skladba je totiž pohromadě bez přestávky a jsou zde pouze určité momenty, které nechávají tušit, kde je expozice témat, následovaná pomalou částí, a repríza zakončená codou. Aniž bychom celou kompozici příliš rozebírali (činí tak např. příslušná stránka na Wikipedii, např. na německé stránce je popis po taktech, třeba 1-7 z 1-760), můžeme upozornit na charakteristickou práci s chromatikou, stakatový motiv v basech, zdvojování tónů (v několika oktávách) atd. Ale to si každý vychutná sám i bez rozborů.

Interpretem nahrávky je kanadský klavírista André Laplante (nar. 1949).

https://www.youtube.com/watch?v=VCHE-UPwBJA

Info
https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/-/art/Franz-Liszt-1811-1886-Klaviersonate-h-moll/hnum/8699305
https://www.klassika.info/Komponisten/Liszt/Klaviersonate/Searle_178/index.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Klaviersonate_h-Moll_%28Liszt%29

Zpět