Every Breath You Take

03.10.2016 10:50

Every Breath You Take
Sting / The Police

Když jsem si četl článek o songu Every Breath You Take v sérii příběhů písní z pera Honzy Dědka v Instinktu (38/2016), abych číslo konečně mohl zařadit do archivu nebo jej někomu dát, podle toho, jak bych se případně k něčemu vrátil či nikoli, nic mi ten název písně ani kapely neříkal. Teprve jméno autora a zpěváka zabralo, to jsem přece jen v době jeho slávy aktuálně (v té době, nikoli později z jiných zdrojů, jako je dnes YouTube) alespoň zběžně znal. V osmdesátých letech jsem vnímal vývoj rockové muziky, resp. jejího hlavního proudu, jako pro mě nezajímavý, takže jsem sice registroval Stingův talent, ale – řečeno přece jen s hodně velkou nadsázkou – jsem ho neodlišoval od o deset let mladšího Jona Bona Joviho, který zhruba v té době rovněž začínal sólovou kariéru. Sting se na ni vydal, jak jsem se teď dočetl, právě po ukončení činnosti skupiny The Police, do jejíhož závěru patří její signature song Every Breath You Take z jejího posledního, pátého alba Synchronicity (1983).

Když zazní první tóny, řekne si člověk – úplně obyčejná písnička „na tři akordy“ s jednoduchým kytarovým rifem na začátku a stejně jednoduchým melodickým motivem (od 3. stupně přes 4., zpátky 3. a 2. k 1. – tónice) atd., při prvním poslechu jsem to vnímal v kontrastu k dramaticky vyhrocenému projevu předchozí hardrockové epochy. Pak se člověk zaposlouchá a řekne si, něco na tom je. Honza Dědek rovněž komentuje vznik písně, která vznikla tak, že její autor v noci vstal, sedl ke klavíru a za půl hodiny ji měl hotovou a o níž Sting, když ji časopis Rolling Stone označil za nepůvodní, řekl, samozřejmě, je podobná stovce jiných písní. Přesto pak trvalo šest týdnů, než původní podobu songu s pouhým doprovodem na Hammondky natočili, když použili inspiraci hudbou Bély Bartóka, kterou vtělil do kytarového partu.

V Dědkově článku i na stránce Wikipedie (četl jsem německou mutaci) se hovoří o rozporu mezi vnímáním písně, která zní jako milostná a již tedy lidé vnímají příliš pozitivně, zatímco v textu se hovoří o stalkingu, chorobném pronásledování druhé osoby. Sting byl znepokojen tím, když mu kdosi vykládal, jak si nechal zahrát tuto píseň na svatbě. „No tak to hodně štěstí.“ Při nahrávání pak eskalovaly spory mezi Stingem a bubeníkem Stewart Copeland do té míry, že musel zasáhnout producent Padgham. Zatímco se všemi dalšími tituly na albu byli hudebníci při nahrávání hotovi za den, v tomto případě bylo třeba celého týdne.

Every Breath You Také byl jedním ze songů, které skupina vydala také jako singl. Hudební videoklip natočila dvojice britských zpěváků a hudebních producentů Godley & Creme, která dělala v té době klipy také třeba pro Duran Duran, natočen byl černobíle.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Every_Breath_You_Take
https://de.wikipedia.org/wiki/Every_Breath_You_Take

https://www.youtube.com/watch?v=OMOGaugKpzs

Zpět