Esprit

03.03.2012 15:35

Módní magazíny obvykle nečtu, dokonce je ani neprolistovávám. V magazínu Lidových novin Esprit se nicméně nevyjadřují pouze modelky, nýbrž i architekti, návrháři či vysokoškolští pedagogové. Jedno číslo (únorové 2012, s Kateřinou Winterovou, shakespearovskou herečkou Národního divadla a zpěvačkou The Ecstasy of Saint Theresa, kterou můžeme vidět i v novém filmu Signál), které se mi dostalo pod ruku, jsem přece jen prolistoval.

Osobnosti, jako jsou Pavel Brejcha, Jiří Pelcl, Ondřej Chrobák, Denisa Nová, Jan Plecháč, Petr Burian, Jan Zielinski, Olo, Hana Zárubová, Petr Lešek, Lukáš Loskot byly dotázány na výstavu, design, architekturu, literaturu, osobnost, místo, jídlo či událost (každý nějak jinak, jak co koho zaujalo). Některé odpovědi byly i pro mne zajímavou inspirací. Tady jsou odkazy na časopis (dá se prolistovat několik prvních stránek i starších čísel), a mohl bych připojit alespoň pár odkazů i na ony osobnosti.

Esprit
https://esprit.lidovky.cz/
Jiří Pelcl
https://www.pelcl.cz/
Pavel Brejcha
https://www.czechdesign.cz/index.php?status=c&clanek=1940&lang=1
Hana Zárubová
https://www.studio-lr.com/cv-hana-zarubova.html
Jan Plecháč
https://www.dumabyt.cz/rubriky/interier/kdo-je-kdo-v-designu/jan-plechac-objev-roku-czech-grand-design_22754.html
(na těchto stránkách / https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jan-plechac1/ )
Petr Burian (architekt)
https://www.archiweb.cz/architects.php?type=arch&id=1055&action=show

A alespoň něco z těch tipů:
Ansh Kapoor v Grand Palais v Paříži

Grafický designer Matěj Činčera, kurátor Adam Štěch a jeho bratr Jakub založili kreativní skkupinu OKOLO. Matějův otec Jan Činčera je vrcholnou českou autoritou v obalovém designu. Vzpomínám na jeho výstavu v pražském Rudolfinu, kde vystavoval ale své výtvarné autorské práce. Jeho papírová Ayers skála byla fascinující.
https://designguide.cz/index.php?page=detail&lang=2&item=1925&image=9470
https://www.blinkr.eu/galerie/okolo/
https://mlady-obal.cz/o-soutezi/rozhovory/jan-cincera/a27

 

Zpět