Energit / Energit

28.02.2016 23:24

Energit / Energit
alba československé rockové hudby

Asi bych tuhle desku z roku 1975 ještě někde našel, svou zvukovou sevřeností a pregnantností patřila k tehdejším oblíbeným  všech těch, kterým se zajídala nastoupivší normalizace a cítili nostalgii po tom, že rock v té podobě, jak ho znali, případě sami i ve stovkách amatérských kapel hráli, takřka přestal existovat, a zbýval jeden směr, underground, a druhý, který nacházel vývojovou podobu rocku v různých fúzích. Pár těch nejlepších kapel u nás přece jen v nějaké podobě zůstalo, např. Blue Effect, přejmenovaný na M. Efekt, některé skvělé kapely na Slovensku, a i přes brutální útlum a obrat pozornosti jinam, se vynořilo v sedmdesátých létech pár kapel, které stojí za poslech. Na jedno z prvních míst patří Energit.

Na skupině, která vznikla zprvu na troskách legendární kapely Flamengo, jejíž dva členové, Jaroslav Erno Šedivý (bicí) a Ivan Khunt (zpěv) dali dohromady s Lubošem Andrštem (kytara) a Vladimír Padrůněk (baskytara), kteří zase odešli od rovněž legendárního Jazz Q Martina Kratochvíla, je patrná ona proměna od hard rocku k jazzrocku. První excelentní sestava muzikantů nicméně nevydržela dlouho. Andršt v dalších letech své působiště střídal, tj. vrátil se do Jazz Q, ale posléze opět do Energitu, dále přicházejí Vladimír Mišík a jazzový pianista Emil Viklický, jenž měl pravděpodobně největší vliv na zmíněné otočení kormidla. Na postu bicích se vystřídalo několik bubeníků. Nejvýrazněji se pak projevil Luboš Andršt, který v různých fázích své hudební kariéry hrál (někdy současně) v řadě dalších formací, ať to je už Luboš Andršt Blues Band, trio Prokop, Andršt, Hrubý, Framus Five a další.

Na remasterované nahrávce, k níž je dole uveden link na YouTube, je první ze dvou LP, eponymní Energit (vydal Supraphon), a EP Mini Jazz Club Vol. 6, (1976) a další bonusy (několik skladeb Jazzrockové dílny z roku 1977 a několik skladeb z archivu Luboše Andršta z roku 1974, což jsou živé nahrávky). Druhé album vydané na LP desce pochází z roku 1978, má název Piknik a vyšlo, podobně jako Mini Jazz Club, v Pantonu.

Nejnápadnější na LP Energit je nejspíš Andrštova kytara, která může poněkud připomínat Johna McLauglina, k tomu jsou husté ornamenty hudební linky e-piana Emila Viklického a virtuózní saxofonová sóla Rudolfa Ticháčka, který s Energitem v tu dobu hrál. Hudebně je Energit svým pestrým hudebním materiálem i provedením rozhodně na úrovni jeho západních kolegů té doby, např. Mahavishnu Orchestra, jediné, co trochu pokulhává (to je vcelku pochopitelné), je nahrávací technika, která neumožňovala onen konkrétní a zároveň velkolepý sound nejlepších nahrávek té doby.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Energit_%28skupina%29

https://www.babyblaue-seiten.de/index.php?albumId=9819&content=review&left=country&top=reviews&country=168
https://www.lubosandrst.cz/cs/biografie/kapely/energit.html

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=9IB-aGxT5ZM

Zpět