Elmer Bernstein

14.11.2015 20:21

Elmer Bernstein
autor melodie k filmu Sedm statečných

Každý ji zná, onu melodii k filmu Johna Sturgese z roku 1960, v němž hlavním hrdinou, tím nejviditelnějším, byl Yul Brynner, nicméně hrdinů bylo přinejmenším sedm (nepočítám-li povzbuzené vesničany), a není pochyby o tom, že kdo byl jen párkrát v kině na starších filmech, zná i ty další, Steve McQuenna, Charlese Bronsona, Horsta Buchholze, Roberta Vaughna, Brada Dextera a Jamese Coburna. Možná toho předposledního nejméně. Nicméně vzpomínám si, jak při smrti každého dalšího z oněch sedmi herců následovaly i v české televizi komentáře a večery věnované nejen jim, jejich portrétům a filmům, v nichž hráli. Dnes (2015) je posledním žijícím ze Sedmi statečných Robert Vaughn.

Nicméně kdo nesleduje muziku, většinou neví, kdo je autorem filmových melodií, a stejně tomu tak je i u této, jedné z nejpopulárnějších vůbec. Celkem jich ovšem ve filmu bylo podstatně víc, a napsáno ještě víc. Původní soundrack k filmu obsahuje pouze dvanáct titulů, nicméně hudba k filmu vyšla přinejmenším u 19 nahrávacích společností v nejrůznějších podobách – sestavách. Nejúplnější soubor zahrnuje 23 titulů.

Autorem hudby i nahrávky je Elmer Bernstein, americký skladatel filmové a scénické hudby, který napsal hudbu zhruba ke dvě stě filmům, byl několikrát nominován na Oscara (česká Wikipedie uvádí 13krát, německá 11krát), Oscara obdržel jednou, ale za jiný film než je Sedm statečných, totiž za Thoroughly Modern Millie.

První, co asi každého napadne, je, zda je Elmer Bernstein příbuzný s rovněž proslulým Leonardem Bernsteinem, tvůrcem West Side Story. Nikoli, byť byli úzkými přáteli. Jeho syn, Peter Bernstein, je nicméně rovněž skladatel a s otcem příležitostně i spolupracoval. Jeho druhý syn, Gregory Bernstein, je scénáristou. Shodou okolností je tu ještě Walter Bernstein, jeden ze dvou mužů, kteří jsou uváděni jako autoři scénáře k Sedmi statečným (druhý byl Walter Newmann, ).

Elmer Bernstein se narodil v roce 1922 v New Yorku. Základní vzdělání získal ve Valdenské škole, poté studoval na Newyorské univerzitě. Za druhé světové války sloužil u letectva (US Army Air Corps). Svou hudební kariéru začal Bernstein jakožto skladatel hudby do rozhlasu a k dokumentárním filmům, v roce 1950 přesídlil do Hollywood a začal psát filmovou hudbu. Jeho první film byl Saturday’s Hero z britské produkce, v roce 1953 následoval americký 3D sci-fi snímek Robot Monster (Robot-monstrum, prý příšerný film, po němž se režisér Phil Tucker prý pokusil o sebevraždu) či Cat-Women of the Moon. Pozornost vzbudil teprve TV seriál Gunsmoke (1955) a ve stejné době vzniklé drogové drama Muž se zlatou paží (režie Otto Preminger), úspěšný díky participaci Franka Sinatry, do té doby známého pouze jako zpěvák; ten si zahrál roli profesionálního karetního hráče Frankie Machine.

Následovaly filmy, považované za klasiku: Desatero přikázání (filmů s tímto názvem je přehršel, míněno je americké drama s originálním názvem The Ten Commandments v režii Cecila B. DeMilla, 1956) a poté už Sturgesových Sedm statečných. Připomeňme jen, že film se dočkal pokračování (zatímco on sám byl vlastně remakem Sedmi samurajů Akiry Kurosawy) s názvem Návrat sedmi statečných (Return of the Magnificent Seven), ovšem už v režii Burta Kennedyho, v produkci USA/ Španělsko a v jiném hereckém obsazení, nicméně Yul Brynner se zde objeví znovu. Existují samozřejmě další pokusy utrhnout kus slávy a hlavně peněz, které už snad ani nejsou hodné zaznamenání (Pisstole sedmi statečných, 1969, Jízda sedmi statečných, 1972 aj.)

Stejně tak nemá asi smysl vyjmenovávat desítky dalších filmů, koho by to zajímalo, klikne si na příslušnou stránku Wikipedie, kde jsou podrobnější soupisy.

Elmer Bernstein
https://de.wikipedia.org/wiki/Elmer_Bernstein
Sedm statečných
https://www.csfd.cz/film/18780-sedm-statecnych/prehled/
https://www.fdb.cz/film/sedm-statecnych-the-magnificent-seven/obsazeni/18584
https://www.kinobox.cz/film/18584-sedm-statecnych/zajimavosti

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=yulmgTcGLZw
https://www.youtube.com/watch?v=9iteRKvRKFA
a další melodie (první je ovšem opět Sedm statečných)
https://www.youtube.com/watch?v=45KAjt7v4t4&list=PL43BFEF3AD93C8AEA
A nakonec česká originální verze z roku 1965, hraná ve své době v Československém rozhlase častěji než originál, nahrál Karel Duba, který měl ve své době populární skupinu a Josef Dvořáček se smyčcovou skupinou.
https://www.youtube.com/watch?v=YJTh7JJJVJk
 

Zpět