Eddie Gómez na Jazzovém festivalu ve Viersen 2008

07.01.2016 20:03

Eddie Gómez na Jazzovém festivalu ve Viersen 2008
jazzové události / koncerty na YouTube 

Americký jazzový basista Eddie Gómez (1944) se v mládí přestěhoval z Portorica do New Yorku, na kontrabas začal hrát v jedenácti letech. O dva roky později byl přijat na New York City High School of Music and Art, a brzy nato začal chodit ke kontrabasistovi k Fredu Zimmermannovi.  Už v té době hrál v několika formacích a byl členem souboru Newport Youth Band , který vedl Marshal Brown. V osmnácti letech hrál v triu s Marian McPartlandovou a kanadským klavíristou Paulem Bleyem. Ve studiu pokračoval na legendární Juilliard School. Tamse setkal s řadou hudebníků, s nimiž pak často vystupoval – s Chickem Coreou, Hubertem Lawsem, Jamesem Levinem a dalšími. Profesionální dráhu hudebníky nastoupil jako člen Kvarteta Gerry Mulligana.

V roce 1966 si Gómeze všiml Bill Evans a přizval ho do svého tria. V tomto obsazení hrál jazzový kontrabasista deset, k úspěchům patřila řada vystoupení ve Spojených státech i Evropě a Asii. V této době hrál také s Herbie Hancockem, Milesem Davisem, Wayne Shorterem a Tonny Williamsem. V roce 1977 odešel Gómez z Evansova tria, aby se mohl pustit do dalších projektů. V té době hrál s veličinami jako Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, George Benson, McCoy Tyner, Chick Corea.

V oblasti vážné hudby hrál Eddie Gomez s Kronos Quartetem, s Tashi Ensemble a s klarinetistou Richardem Stoltzmannem, s nímž uvedl mimo jiné Bachovy Goldbergovy variace.

Od roku 1992 pracuje Gomez se svou vlastní formací, k níž patří pianista Stefan Karlsson a hráč na bicí Jimmy Cobb. Vedle toho skládá hudbu pro film a televizi. Je uměleckým vedoucím na konzervatoři v Portoricu, kde je od roku 2005 rezidenčním umělcem a profesorem. Vyučuje kromě tono na renomovaných institucích jako je Stanford University, North Texas State University či Berklee College of Music.

V roce 2013 obdržel Gomez čestný doktorát Berklee College of Music ve Valencii.

Info/zdroje
https://de.wikipedia.org/wiki/Eddie_Gomez

Eddie Gómez ve Viersenu 2008 https://www.youtube.com/watch?v=ykYaNzgM2Oo&list=PLOyyzqHa5XtMGx3kYJlDZb55s99g4jo8W&index=9

 

Zpět