Echinacea a spol.

17.02.2012 14:45

Z různých úhlů pohledu, ale v konečných důsledcích kolem dokola se mi vracejí tytéž otázky po imunitě, vysokém tlaku, neustálých nachlazeních a klempírování nejrůznějšího druhu. Čas od času z toho něco postihne i mě a dost často i mé blízké, takže to vše spěje k tomu, že už neberu informace o všem možném jen na vědomí (a jejich přesné obrysy pak posléze postupně zapomínám), ale o mnohém se chci dozvědět víc i sám. Moje žena Alena je v onom směru ještě aktivnější, koupila dokonce jakýsi „balíček“ produktů a informací, které nejsou běžně na trhu, a zabývá se tím více, aby byla prospěšná.
Stavím se k těm věcem s vědomím, že na jedné straně dnešní potraviny jakožto „komerční produkt“ dostávají (nejen) u nás pořádně na frak („víme, co jíme?“), na straně druhé i ona alternativa (alternativní životní styl, „zelení“, jiné cesty získávání potravinových zdrojů), která ve světě běží výrazně od šedesátých let (v souvislosti s celospolečenskými hnutími) a u nás, ač v úzkých komunitách existovala už někdy v sedmdesátých, osmdesátých létech minulého století (např. svého času módní makrobiotika), a která v plné síle nastoupila povlovně až od doby, kdy i u nás naplno propukl konzumní životní styl a s ním obezita, civilizační nemoci atd., se stala – samozřejmě – rovněž předmětem komerčních aktivit, podnikání, a mnohdy i neseriózních léček na snadno získané peníze, zatímco efekt může být nulový.

Ovšem. Jak z toho ven? To ovšem nevím, těžko se vrátíme k jednoduché ekologii, spočívající v tom, že měl každý svou zahrádku a tam si vypěstoval ekologický kadloubek, na venkově pak králíka, kterému není třeba lepit na hřbet cedulku „bio“ (s dvojnásobnou cenou), protože takový králík žere bio trávu a poskakuje v bio králíkárně s bio senem. Můžeme se snažit o to, kupovat český a nikoli čínský česnek, snižující vysoký krevní tlak (pokud ho žaludek v syrové podobě snáší), můžeme mít bylinnou zahrádku a za oknem mít květináč s aloe vera, vozit si vajíčka od známého z nedaleké vesnice, zapojit se do projektů s „bedýnkami“ či chodit na farmářské trhy, možností je spousta, navštěvovat speciální obchody, dát se dohromady s nějakým známým bylinkářem či studovat knížky nejnovější nebo ty hodně staré, historické. Můžeme se dát na jógu. Onen přirozený stav ovšem stejně nenastolíme.

Doktoři říkají, že doplňkovou stravu, vitamíny atd. zdravý organismus nepotřebuje. Ano, ovšem za předpokladu, že jíme normální zdravou stravu a nikoli buřty, ve kterých je O % (slyšíte správně, nula procent) masa, nahnilou zeleninu ze supermarketu, maso, které bylo dvakrát znovu zabalené s pozdějším datem spotřeby či vykoupané v octě atd. Řešení není ani jíst v restauracích, kde vám nabídnou levnější maso, které vydávají za pravou svíčkovou a zpančované víno či levný likér vydávaný za desetiletou Bushmills. Nechci prosím urážet všechny poctivé obchodníky a restauratéry, jen cituji případy, o kterých jsem četl jen v posledních několika týdnech v běžně dostupném tisku. Rád si zajdu občas na dobrý oběd do jedné zdejší restaurace, kde vaří lidé se zkušenostmi ze světa výbornou českou kuchyni, a koupím pravé špekáčky z města v Podkrkonoší, které voní. Listy ginkgo biloby, ze kterých si občas uvařím čaj, si odnesu ze zahrady gymnázia a pro šípky si dojdu na Zebín.

Jak říkám, nemám řešení a nic nenabízím. Tento příspěvek je jen poukazem na místa, kde se hovoří o aloe vera, koenzymu Q a dalších zdrojích posilujících lidskou imunitu.

Aloe vera
Pít šťávu z kaktusu, takhle „neodborně“ řečeno, to nemůže být špatné. Nebo si vyhojit spáleninu přiložením listu, který si uříznete z květináče na okně. V odkazech se najde všechno, co chcete ještě vědět.
https://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?232
https://botanika.wendys.cz/cherbar/heslo.php?5
https://cs.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera
https://www.aloe-vera.cz/
https://www.celostnimedicina.cz/blahodarne-ucinky-aloe-vera.htm
https://bylinky.doktorka.cz/aloe-vera---special/
https://www.celysvet.cz/aloe-vera.php

Echinacea / Třapatka nachová
Základní položka při posílení obranyschopnosti, často v kombinaci s hlívou ústřičnou (rovněž jedna ze základních věcí), případně s propolisem, vitamíny apod. Jako taková je to kytka, kterou můžeme vidět leckde na zahrádce, jak říká její latinský název, s krásnou purpurovou barvou.
https://botanika.wendys.cz/kytky/K659.php
https://www.celostnimedicina.cz/trapatka-nachova-echinacea-purpurea.htm?gclid=CKSjudOKpa4CFcJG3god8j-1QA
https://www.ireceptar.cz/zdravi/echinacea-chrani-proti-infekcim/#utm_medium=cpc&utm_source=adwords&utm_campaign=clanky
https://www.docsimon.cz/search.php?find=echinacea
https://www.prozdravi.cz/fulltext/?keyword=echinacea&flog=off&gclid=CMS83uKJpa4CFcGDDgodg1lBRw

Hlíva ústřičná
Můžete si ji koupit někde v samoobsluze nebo si ji vypěstovat někde na podloží v teplém prostředí. Vzpomínám si, jak kdysi v domě na Komenském náměstí, kde jsem se narodil, ve sklepě s uhlím v nádobkách s hlínou začaly růst žampióny, které pak byly zdrojem potěšení po dlouhý čas. Hlíva je samozřejmě trochu jiná houba, účinky při posílení imunitního systému jsou nepopiratelné.
https://www.vegi.cz/cz/produkt/hliva_ustricna_s_rakytnikovym_olejem?gclid=CL-gmI6Ppa4CFUOq3godHAMLSw
https://www.celysvet.cz/recepty-online-rizoto-s-houbami-a-pestem
https://www.i-hlivaustricna.cz/

Ginkgo biloba
Psal jsem o ní někdy vloni na těchto stránkách článek. Tady je k němu odkaz. Dozvíte se také, že o ní psal už J. W. Goethe.
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/gingko-biloba-/

Rakytník řešetlákovitý
Rovněž už tady o něm něco máme. Tenkrát mne zaujala jazyková stránka tohoto pozoruhodného keříku. Šťávu z něj si občas někde koupím, taky jsem ji párkrát měl od jednoho bylinkáře. V článku jsou už všechny další odkazy.
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/rakytnik-resetlakovity/

Koenzym Q 10
https://doplnky-stravy.abecedazdravi.cz/koenzym-q10-podle-ceho-se-orientovat-pri-vyberu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koenzym_Q10
https://vitaminy.doktorka.cz/koenzym-q10--ubidekarenon-ci-ubichinon-/
https://www.koenzym-q10.cz/

Zpět