Dominique Perrault Architecture

04.02.2011 13:11

Zdaleka ne všechny návrhy, které architekt či jeho studio vytvoří, se dočkají realizace. Dokonce bych řekl, že nerealizované návrhy patří k architektově práci. Že totiž jeho práce má dvě roviny, rovinu vizí, které ukazují mnohost jeho pohledů na různé věci i na věc jednu, varianty téže ideje ztvárněné ve skicách, modelech, prezentacích, textech či fotografiích, a pak realizace, které jsou tím „definitivním“, co v prostoru městské krajiny zůstane a co ji spoluvytváří. Je ovšem smůla, když je to nevyvážené, jako se např. hovořilo o tom, že funkcionalistické stavby se v meziválečném Československu se ve výsledku podařilo málokdy prosadit.
Příkladem takového nerealizovaného návrhu je dostavba (druhá budova) Mariinského divadla v Sankt Petěrburgu (Petrohradu). Když se podíváte na webové stránky tohoto významného, historického kulturního stánku v metropoli na Něvě, najdete několik obrázků rozlehlé historické budovy, ale ani stopy po modernistickém polygonu Dominiqua Perraulta za touto budovou, který měl areál rozšířit do nového rozměru. Je otázkou, jak se „hodí“ do historického prostředí města, kde je celá řada památek UNESCO, ale taková debata se vede vlastně vždycky. Faktem je, že budova s pozlaceným pláštěm, který je podle autora návrhu „znakem všech velkých pomníků v Petrohradě“, stát na svém místě zřejmě nebude, přestože Perrault v roce 2003 zvítězil v mezinárodní soutěži vypsané na tento projekt. Po řadě průtahů a neshod architekt od projektu odstoupil.

Všimněme si tedy jiných Perraultových návrhů a realizací. Jednou z velkých prací je
Fukoku Life Osaka Project (2007 – 2010), rozpracovaný komplex vídeňských Věží DC (2004-2016), související s předchozím plánem uspořádání budov Donau-City (2002-2003), projekt Ženské univerzity v Soulu (2004-2008). Urbanistické studie jsou rovněž jednou z výrazných oblastí Perraultovy práce, vedle Vídně se věnoval španělskému Madridu, Caen a Nantes ve Francii, Sofii v Bulharsku.

https://www.perraultarchitecte.com/
https://www.archiweb.cz/architects.php?action=show&id=148&type=arch
https://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=1697&type=10

https://www.dctowers.at/

Zpět