Dlouhý tunel

22.03.2011 20:18

Nemám příliš v lásce Michaelu Jílkovou. Zdá se mi docela šílené, jakým způsobem vede pořad „Máte slovo“. Kdokoli z diskutujících chce něco říci, v podstatě nemá šanci, protože moderátorka pořadu převede řečené zcela jiným směrem, rozporuje zcela nelogicky motiv, který kdokoli ze zúčastněných nastínil, posléze začne důrazně nabádat k disciplíně, a když se po několika desítkách minut v podstatě nic jakkoli souvislého neprobere, křičí „už budeme končit“. Takže by se dalo čekat, že se divák nedozví vůbec nic. Přesto i souhrn vzájemně nekoherentních útržků cosi vypovídá, proto se čas od času na pár minut na pořad podívám. Tentokrát jsem měl důvod, probíral se totiž důchod. (Zkusím tu nelogičnost v následující větě napodobitJ, i když to nebude jednoduché:) I když se to mé osoby vlastně netýká, byl jedním z diskutujících bývalý premiér Miloš Zeman (podařilo se, věta je naprosto nesouvislá a nesmyslná, přesto obě části mají svou výpovědní hodnotu.)
Vlastně tento krátký text píšu proto, že v podstatě opakoval to, co si v hloubi srdce myslím také. Jen byl ještě navíc vtipný a pohotový, jak umí. Jinými slovy řekl to, co jsem tady před několika dny publikoval slovy Tomio Okamury. To, co připravuje současná politická garnitura pod pojmem „důchodová reforma“ (tj. vyvedení státních peněz do soukromé firmy, která – alespoň tak to v prvním návrhu politici zkoušeli – si s těmi penězi bude moci dělat třicet let se svým ziskem, co bude chtít, a navíc nemá být možnost z tohoto systému vystoupit) a navíc tento akt chce provést ve zcela nesmyslném kontextu zvýšení DPH (knihy 20 procent, v některých kulturních zemích, tedy zemích standardní demokracie, jíž se tito politici dvacet let ohánějí, mají pod pět procent).
Takže, co pan Zeman řekl – lapidárně. Vytunelovali jste tuto zemi třikrát. První byla minulost za začátku devadesátých let (šestnáct, možná později i více bank, jejichž krach považoval Václav Klaus ze „standardní“), pak přítomnost, a teď se holt chystáte na budoucnost. Přítomný politik oponoval, provládní pan Mejstřík přikyvoval, prý je teď přece jiná situace, devadesátá léta jsou dávná minulost, teď se v žádném případě nic takového nemůže stát. Nu a pan Zeman, když to hošánci opakovali asi potřetí, reagoval, jak jsem říkal, velmi pohotově. Nemůže? A co Sazka před třemi dny? Před třemi dny!!! Dnes (úterý, 22. března 2011) v televizi oznámili výši částky, kterou Sazka (pan Hušák a spol.) dluží svým věřitelům. Je to skoro jedna a půl miliardy. Nebo že bych se přeslechl?

Odkaz k pořadu Máte slovo
https://www.mateslovo.cz/2011/03/mate-slovo-duchodova-reforma/
Pořad stránky uváději takto:
Diskuzní pořad Máte slovo vysílá Česká televize ve čtvrtek 17. března 2011 od 21:45 hodin na programu ČT1.
Důchodová reforma z pera vládnoucích stran je na světě. Koaliční strany se na ní dohodly po dlouhých měsících bolestného vyjednávání a ústupků na všech frontách. Národní ekonomická rada vlády – NERV – navrhovala tvrdší opatření, ale ministerstvo práce a sociálních věcí tato opatření trochu ohladilo a zmírnilo. Neprošel například návrh na povinné spoření, které by v případě smrti spořitele nespadalo do dědického řízení, zato ale prošel návrh o postupném zvyšování DPH. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je dnešní systém, který byl nastaven před více než sto lety, neudržitelný. Navrhovaná důchodová reforma by měla sloužit alespoň padesát let. Nemůže tedy jít jen o kosmetické úpravy, ale o změny, které opravdu přinesou do systému peníze pro generaci dnešních třicátníků. Tato reforma má přirozeně mnoho odpůrců. Někteří odborníci jí vyčítají měkkost, odbory a levicové strany naopak tvrdost a sociální nespravedlnost. Zda bude fungovat tak, jak si její tvůrci představují, prověří jen čas.

Pod anoncí pořadu jsou i pozitivní, ba nadšené komentáře, z mého pohledu vybírám jeden – s typickým českým černým humorem. Píše jej Monika:
Zaveďte eutanazii, ušetříte zas nějakou tu kačku do už tak namaštěných kapes… Strčte si penzijní fond za klobouk, než riskovat, že to někdo zase vytuneluje, tak to raději nacpu do polštáře. Je mi líto dnešních důchodců a je mi líto nás, a našich dětí, ty už budou význam slova důchodce hledat ve slovníku!!!!

A můj komentář na závěr.
Nevím, nevím, ten tunel (zase ještě v jiném významu) má na konci světlo, je ale v nedohlednu.

Zpět