Dizzy Miss Lizzy

24.01.2017 17:43

Dizzy Miss Lizzy
příběhy písní podle J. Císaře

Osud černošského zpěváka Larry Williamse byl značně divoký. Narodil se v roce 1935 v New Orleansu, rodina se ale přestěhovala do Kalifornie. Na konci padesátých let se ocitl několikrát ve vězení pro obchod s drogami, živil se taky jako pasák, zkrátka po této stránce nic moc. Kromě vlastně docela krátké kariéry, kterou přerušily právě i problémy tohoto druhu, se pokusil o návrat na scénu v době diskotékové vlny, nicméně to se nezdařilo. V roce 1980 byl nalezen s revolverem vedle sebe s prostřelenou hlavou. Některé otázky zůstaly nezodpovězeny, ale policie případ uzavřela jako sebevraždu.

I v hudbě se zprvu nedařilo. Když začal hrát ve skupině Oscara Monroea, nemělo to dlouhého trvání, protože Monroe zahynul společně s jedním dalším členem kapely při autonehodě. Williams si pak sestavil novou skupinu s názvem Lemondrops a s ní získal i první nahrávky. K tomu přispěl jeho návrat do New Orleansu, kde jeho bratranec Lloyd Price nahrával pro značku Specialty Records, jehož majitel Art Rupe jej seznámil s uměleckým ředitelem Otisem Blackwellem, skladatelem rock´and´rollů. Ten se zasloužil o kariéru Little Richarda, v době, kdy se ten ale rozhodl pro životní cestu kazatele, jej měl Williams, který hrál podobně divoce na piano, nahradit. Nezaměnitelný byl i Williamsův hlas, stejně jako pískání a ovšem i texty. Anglická Wikipedie uvádí, že Richardova píseň "Good Golly, Miss Molly" je svým charakterem podobná písni, o níž pojednává tento příspěvek.

Dnes by pravděpodobně nebyl tak známý, kdyby se byli jeho písní z té doby nechytli Beatles. Brouci nahráli tři jeho písně, Bad BoyDizzy Miss Lizzy a Slow Down, John Lennon byl Williamsův obdivovatel a hrál jeho skladby i po rozpadu Beatles. Na jejich albu Help! uzavírá Dizzy Miss Lizzy pořadí skladeb.

Jaroslav Císař se věnuje skladbě v knize Cesty za hity v kapitole „Zlý hoch rock´n´rollu oblíbený Johnem Lennonem. Williams také napsal skladbu „Bad Boy“ (Zlý hoch), Paul McCartney o ní hovoří v komentáři ke svému albu Run Devil Run, nahráli ji také Rolling Stones. Williamsovy skladby nahrávali také The Animals.

https://de.wikipedia.org/wiki/Larry_Williams
https://en.wikipedia.org/wiki/Dizzy,_Miss_Lizzy
https://en.wikipedia.org/wiki/Bad_Boy_(Larry_Williams_song)

muzika
Larry Williams

https://www.youtube.com/watch?v=rVoczinIY_0
Beatles
https://www.youtube.com/watch?v=sU4yTCtrqmI
album Help!, 31. minuta
https://www.youtube.com/watch?v=z-zM8oZsU04
John Lennon
https://www.youtube.com/watch?v=jGB2jY223JI

Zpět