Dietrich Buxtehude / Varhanní dílo

26.04.2013 17:52

Dietrich Buxtehude / Varhanní dílo
hudební skvosty minulosti

Zaposloucháte-li se do některé z těchto varhanních skladeb, mohli byste ji klidně zaměnit za skladbu Johanna Sebastiana Bacha. A přestože by to věcně nebylo správně, nebylo by to vyloženě „špatně“, protože právě z Buxtehudeho Bach ve své tvorbě – vedle jiných – vycházel, dokonce se za severoněmeckým či dánským (o tom jsou dohady) skladatelem vypravil do Lübecku. Nejsem si jist, zda u Buxtehudeho nalezneme ony záblesky geniality, které slyšíme zřejmě všichni u rodáka z Eisenachu, nicméně muzika je to v mnohém skvostná, a když si projdete rozsah toho, co Dietrich Buxtehude za sedmdesát let svého života vytvořil, rozhodně toho není málo.

Varhanní skladby jsou v seznamu Buxtehudeho díla označeny čísly BuxWV (Buxtehude-Werk-Verzeichnis) 136 – 276, přičemž BuxWV 136 – BuxWV 154 jsou na stránkách www.klassika.info popsány jako preludia, BuxWV 155 – BuxWV 157 toccaty, preambule BuxWV 158 následují dvě chaconny BuxWV 159 – BuxWV 160, žánrově podobná passacaglia BuxWV 161, další dvě preludia BuxWV 162 a BuxWV 163 a toccaty BuxWV 164 a BuxWV 165, canzony a canzonetty BuxWV 166 – BuxWV 173 a konečně tři fugy BuxWV 174 – BuxWV 176. Přitom se ovšem pod těmito názvy skrývají někdy i složitější soubory, tak např. Bux139 je sice nazvána Preludium in C major, ale ve skutečnosti se skládá ze tří částí, preludia, fugy a chaconny. Pro ověření je nejlépe si rozkliknout notové party na IMSLP, kde prakticky všechny významné skladby můžeme sledovat v notovém záznamu.

První vzestupný „lauf“ hned u první skladby je skoro „elementární“ záležitost, ale vzápětí se jednotlivé hlasy rozlévají do širokého řečiště, monumentální zvukové pasáže střídá prostor pro meditaci, naplňuje se barvami nejrůznějších rejstříků, formálně propracovaných kompozic, jakými jsou třeba fugy nebo chaconny. Ale nebudeme v tuto chvíli skladby dále rozebírat, pro začátek bude nejlépe vyhledat slušné záznamy na YouTube:

Uživatel VoxHumana1984 přináší v řadě nahrávek všechny Buxtehudeho varhanní skladby, podané různými interprety a na různých nástrojích.

https://www.klassika.info/Komponisten/Buxtehude/wv_gattung.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Dieterich_Buxtehude#Werke

Dietrich Buxtehude, varhanní skladby BWV 136 – BWV 176, různí interpreti (uživatel YouTube je seřadil za sebou a další video naběhne samo, pokud se nerozhodnete si podle menu vpravo přehrát jiné)
https://www.youtube.com/watch?v=8kkmUbFY-U4&list=PL12B52FF645B60555 /

Jiný soubor videí je k nalezení na adrese
https://www.youtube.com/playlist?list=PL12B52FF645B60555
(kanál keschmidt, zde jsou videa očíslovaná pod sebou)

Můj šálek čaje je ovšem, jak je možná patrné již z předchozích příspěvků, interpretace Tona Koopmana. Zde je jeho kompletní nahrávka Buxtehudeho díla. Jen pozor, Koopman se neomezuje na uvedený segment, na nížeuvedených adresách je u videí dále možno rozkliknout další informace, kde jsou tracklistingy, tj. všechny skladby, jak běží na hodinových audiostreamech za sebou.

Zpět