Dechové syntezátory AKAI

02.04.2011 17:43

Na jeden hudební pořad, připravený pro studenty Lepařova gymnázia, jsme pozvali profesionálního hudebníka, který se živí hraním na dechové nástroje v různých kapelách, studiovými nahrávkami, případně komponováním. Kromě toho, že jsem zjistil, že máme v Plzni několik společných známých, rovněž profesionálních muzikantů, mě zaujala jedna věc. Totiž posun způsobu práce s dechovými nástroji v dnešní computerizované době.

Zatímco v oblasti nástrojů klávesových či kytar mám alespoň rámcový přehled, i když bych se už dnes stěží dokázal postavit na jeviště v rockové kapele a zahrát na profi nástroje, které se „klávesy“ nazývají dnes. Ne za dvacet let, ale za několik je tolik nových věcí, že by člověk musel udržovat kontinuitu, a to, když se pohybuju ve zcela jiných hudebních oblastech, nepřipadá v úvahu. U dechových nástrojů jsem onu elektronizaci, tzn. posun od fyzikálně utvořeného tónu ke zvuku vytvořenému plně elektronicky, zaznamenal jen velmi vzdáleně.

O to bylo pro mne zajímavější vyzkoušet si nástroj, na který se hraje právě tímto způsobem. Futuristický tvar, podobně jako u elektronických houslí, jen vzdáleně podobný klasickým dechovým nástrojům jako hoboj, klarinet či zobcová flétna, je v ovládání v podstatě podobný jako někdejší dětská hračka, která měla náústek podobný tomu, jaký mají měřidla na alkohol při silničních kontrolách, a jaký má i tento nástroj, dotykové senzory stejného systému jako zobcovka, ale jediný mechanický prvek, totiž válečky na spodní straně těla nástroje, kterými se přepínají oktávy (doplňuji si terminologii: oktávové válečky). K tomu displej, který ukazuje číslo odpovídající zvolenému zvuku nástroje. Tak toto je samozřejmě nedostatečný popis, ale v základě skutečně pravdivý. Jen ty možnosti jsou od oné dětské frkačky poněkud jiné, desítky, v dalších kombinacích, pokud disponuje USB, tisících kombinacích zvuků, které si může hráč zvolit při interpretaci.

Nástroje se prý neprodávají v běžné prodejní síti, je třeba je objednat. V USA jsou v mání v ceně několika set dolarů. Což není zase tak moc. Navíc tam na ně hraje kdejaký černoch v jazzových kolubech, zatímco tady jsem ten nástroj viděl poprvé. Vyrábí ho jediná firma na světě, AKAI pod názvem EWI – překládám-li správně, pak je to „elektronický dechový nástroj, Electronic Wind Instrument“. Na českých stránkách – našel jsem posléze – se uvádí jako „dechový syntezátor“.
Pokusil jsem se jej najít na webu, kde je celá věc předvedena samozřejmě v celé parádě. Na českých stránkách, které prodávají nástroje, s přesnějším popisem – a s videem, jak to zní.

https://www.akaipro.com/ewiusb
https://kytary.cz/akai-ewi-4000s/HN097595/
https://www.shop4djs.com/obchod/akai-3/akai-ewi-4000s.html

Zpět