Čurokapy / shewee

10.02.2010 22:27

Tak teď jsem se opravdu nasmál. Prolistovával jsem starší čísla Instinktu, abych je mohl zaarchivovat a narazil jsem na článek s následujícím názvem: „Uchytí se ČUROKAPY?“ Nejdřív jsem si myslel, že jsem se nějak překouk a dezinterpretoval jsem nějaké romské slovo, pak že se jedná o nějakou recesi (obrázek workshopu, kde si svépomocí ženy tuto úžasnou pomůcku vyrábějí, mne v tom utvrzoval), pak jsem pochopil, že to je myšleno vážně. S trvajícím smíchem jsem si říkal, tak ty ženské se opravdu musí dnes chlapům ve všem vyrovnat (kolega si kdysi různé feministické komentáře, v době, kdy byly ostře a smrtelně vážně míněny v oné nejmilitantnější podobě, pochvaloval, že tedy se taky chystá k porodu, jako že to převezme), já s tím vlastním feminismem ovšem žádné závažnější problémy nemám, i když jsem pochopil, že v tom feministky také mají prsty.

O co vlastně jde, si může čtenář nalézt na linku k článku (je, myslím identický s tištěným, včetně fotek). Přiznám se, že mě fascinuje ten název, opravdu geniální – čeština je lepší než anglické „shewee“ (wee je v dětské řeči čurat), stejně jako kdysi Češi vymysleli zavináč. Analogie k existujícímu slovu okap, respektive kombinace slov čurat a okap, to vyžaduje cit pro jazyk a humor k tomu, vzácné to koření. Zařízení, které umožňuje ženám vykonat svoji potřebu vestoje jako muži, má ovšem svoji stránku nejen na Wikipedii, nejen několik anglických stránek, na nichž jsou nejen vychvalovány nejen přednosti pomůcky, ale i demonstrační videa (linky najdete je pod textem, přiznám se, že video jsem si nepustil), ale i svůj prostor na Myspace, Twiteru a Facebooku.

Když jsem byl malej, tak jsem si dělával vlašťovky. Tohle mne jednou v návalu geniality taky napadlo, ale bohužel jsem to nedotáhl. Myslím ale, že bych s tím coby muž asi stejně neuspěl. I když kdoví.

https://instinkt.tyden.cz/rubriky/reportaz/uchyti-se-curokapy_24623.html

https://zdravi.centrum.cz/zivotni-styl/2009/11/11/galerie/tohle-je-curokap-seznamte-se/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Curokap

https://www.shewee.com/

https://www.go-girl.com/what-is-gogirl.asp

 

 

Zpět