Country festival na Zelené louce

25.08.2013 10:59

„Záhuby – Ranč Bodláka a Pampelišky je bez diskuzí kouzelným a trochu utajeným místem, kde se v sobotu odehrál první ročník country festivalu,“ komentuje zajímavou událost lokální kultury Jičínský deník 29. 7. 2013. Místní vědí, že Bodlák je ředitel soukromé základní školy ve Veliši, jejíž atribut je týž jako u řečeného ranče, a výborný muzikant Jan Jiterský, organizátor hudebního života (např. pověstný je pěvecká soutěž Velišský slavíček), Pampeliška je pak jeho žena. Záhuby je v tomto případě spíš katastr obce, protože vlastní usedlost je opravdu „skrytá“, na místě vzdálenějším od ostatní zástavby. Jak se na ranč dostat? Z Jičína po silnici na Poděbrady, za Starým Místem uhnout hned po sjezdu z kopce vpravo na Libáň, ve Starých Hradech uhnout na Zeleneckou Lhotu a hned za posledními domy vesnice vpravo polní cestou. Je to asi kilometr. Z vlastních Záhub by to možná bylo nedaleko pěšky, po silnici to myslím nejde.

Podobný festival se „neoficiálně“ konal už v loňském roce, letos ale dostal Jan Jiterský ve spolupráci s Otevřenými zahradami Jičínska grant a mohl rozšířit možnosti jeho konání. Ve stodole na mlatě vznikla krytá scéna, před ní pár lavic a za nimi stanoviště zvukaře – tedy Honzy Jiterského. Již při příchodu bylo zřejmé, že tu bude pohoda. V letním parnu v prostoru pod domem bazén, sprcha, trampolína, na plaňkách plotu kolem dokola hrníčky. V druhé části stodoly občerstvení, klobásky, pivo a nějaké další laskominky. Nejdůležitější pro mě byl ovšem program. Vystoupily kapely ZPRZ-HO, Maňana Bluegrass Band, Jakub Kazda a přátelé (to byl onen bezprostřední impuls pro mě, zahrál jsem si s Kubou na housle a na violu). K večeru, kdy už nebyl takový hic, vystoupila Petra Černocká s kytaristou a svým manželem Jiřím Pracným. Jan Jiterský vedle zvukařiny i konferoval, na nářky některých muzikantů, že je strašné vedro, reagoval optimisticky poznámkou, že je to pořád lepší než loni, kdy odpoledne propršelo a bylo všude bláto jako na Woodstocku.  Nejdéle se na jevišti ohřál kontrabasista Zdenda Vágner, který „z jeviště neslezl po celou dobu“, protože hrál se všemi kapelami kromě Petry Černocké. V každém případě (jsme) si to všichni užili.

https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/country-na-zelene-louce-pro-deti-i-dospele-20130729.html

ZPRZ HO
https://www.hodinarstviantik.cz/colonel/html/omne.htm
Maňna Bluegrass Band
https://www.mananaband.cz/
Zdeněk Vágner
https://fidle.cz/Profily/Zdenek%20Vagner.pdf
Jakub Kazda
https://www.jicinskozpravy.cz/archiv/zpravy/2009/1/1997-jakub-kazda-v-jicinskem-k-klubu-pokrtil-sve-nove-cd-svetlo-ve-tmach-.htm?hled=K-klub

Moje fotky z festivalu na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Festival_Jana_Jiterskeho_v_Zahubech/

Zpět