Co do žaludku

31.01.2015 12:01

V kontextu článku „Jak se dožít sta let“ v Instinktu 17. dubna 2014, jednoho z řady zajímavých příspěvků o životním stylu a jeho proměnách (v jednom segmentu se věnoval třeba Jeanne Clamentové, 1875 – 1997, nejdéle žijící ženě na světě, 122 let) je jedna z položek, která má ovlivňovat délku a kvalitu života jídlo. Přiznám se, že jak si po celý život tak trochu dělám legraci ze zdravé výživy (vlastně to není z ní, ale především z propagandistického fundamentalismu a mnohdy nestydatého byznysu, který trh s bio a dalšími „zdravými“ potravinami provází). tak v tomto případě takřka pokorně přepisuju tucet položek s argumenty, proč jsou tyto potraviny zdravé. Takže tento příspěvek je asi víc pro mě samotného coby „excerptum“, než dotyčný exemplář časopisů půjde k dalšímu využití, neboť mraky informací si každý může najít kdekoli na internetu. Autorem textu, z něhož dělám ještě „vejcuc“, je Leoš Kyša, sympatický mladý muž s širokým záběrem zájmů (jednou jsem se s ním setkal během festivalu Jičín – město pohádky na nějaké skoro „duchařské“ téma).

Mořské ryby
Obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ty podle vědců dokážou při konzumaci dvakrát týdně prodloužit život až o dva roky (škoda že nedokážou prodloužit dvakrát život). Působí na srdce a cévy.

Brokolice
Obsažený draslík snižuje krevní tlak, navíc obsahuje fytochemické látky, chránící organismus proti vzniku rakoviny.

Olivy
Tajemství jihoevropské dlouhověkosti je prý skryto právě v nich, obsažené látky prodlužují život a zlepšují činnost mozku.

Rajčata
Zdroj lykopenu, účinné látky v boji s rakovinou. Více se jí dostane do těla po tepelné úpravě, tj. třeba jako rajčatová polévka.

Meruňky
Obsahují velké množství beta-karotenu, který pomáhá organismus chránit před volnými radikály a posiluje imunitu. Dále mají velké množství vitaminu C, železa a draslíku (viz i brokolice).

Česnek
Lidové moudro praví, že sedlák a doktor smrdí česnekem. Antibakteriální účinky.

Čokoláda
Při přepisu jsem málem napsal čekuláda. Taky dobrý. Kakaové boby obsahují antioxidanty. Ty zmírňují riziko infarktu.

Jablka
Jejich vláknina snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá tak předcházet srdečním onemocněním a nádorům.

Ořechy
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (viz výše).

Fazole
Ideální náhražka masa, vhodné pro prevenci srdečních onemocnění, pomáhají správnému fungování žaludku.

Pomeranč
Ideální zdroj vitamínu C a B, prevence proti vzniku rakovinných zárodků, čistič těla od toxických látek.

Borůvky
Ideální při cukrovce, vysokém tlaku a také při obezitě. Jsou prospěšné i celému imunitnímu systému.

Na jiných místech článku je zmíněna univerzální hlíva ústřičná, a to v jakékoli podobě, bylinné čaje, konkrétně meduňka, heřmánek, mateřídouška.

Pár odkazů
omega-3 nenasycené mastné kyseliny

https://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/ktere-potraviny-obsahuji-omega-3-nenasycene-mastne-kyseliny
https://www.celostnimedicina.cz/omega-3-nenasycene-mastne-kyseliny-jejich-nedostatek-muze-zpusobovat-mnohem-vice-nemoci-nez-se-puvodne-predpokladalo.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Omega-3_nenasycen%C3%A9_mastn%C3%A9_kyseliny

lykopen
https://www.celostnimedicina.cz/lykopen.htm

volné radikály a antioxidanty
https://www.krasnapani.cz/casopis-krasna/clanky-online/zdravi-a-dieta/233

fytochemické látky
https://mefanet.lfp.cuni.cz/clanky.php?aid=48
https://www.internimedicina.cz/artkey/int-201205-0010_Uloha_fytochemickych_latek_v_prevenci_a_leceni_nadorovych_nemoci.php

beta-karoten
https://www.celostnimedicina.cz/beta-karoten.htm

On tohle skoro všechno asi každý ví, tak jsem si to sám trochu zopakoval. Nakonec mi doma vždycky říkávali, jez mrkvičku. A prej to je dobrý i na voči. Když já ale vždycky radši hrášek, mrkvičku jsem moc nemusel.

 

 

Zpět