Čína / Velká města

10.02.2011 00:55

Člověk tomu nevěří, dokud to nevidí (nejlépe ovšem na vlastní oči, ale pokud ne, tak aspoň na obrázcích a videích na internetu). Přestože máme verbální informace z novin, jakých rozměrů doznala proměna této kdysi tradicionalistické Země středu, která chtěla kdysi ve svých palácích zastavit čas a nechat plynout věčnost. Vlastně máme většinou, pokud se nevydáme na průzkum, zjednodušený obrázek Šanghaje, a v posledních pár letech ještě Pekingu – v souvislosti s Olympijskými hrami. A samozřejmě školní vzdělání je konzervativní, takže platí, to co víme kdysi z učebnic. A někde v koutku paměti zprávu, jak se děsili a vystěhovávali obyvatelé Honkongu, když skončila smlouva o xxx a půl století samostatné město připadlo zpět Číně. Asijští tygři byli všude kolem. A najednou tu máme zprávu, že v příštích letech můžeme očekávat nárůst exportu zboží z Číny o čtyřista procent.

Tak samozřejmě jsem to přehnal. Četli jsme už před pár lety studii, kde se charakterizovala změna životního stylu mladých Číňanů, kteří opustili rýžová pole a chtějí mít západní auto, západní dům a chtějí cestovat. Změna, která nastala po válce v Japonsku (a můžeme ji sledovat třeba v japonské literatuře), se stejnou, ne-li větší razancí probíhá v zemi daleko větší. Stejně ale ekonomické rozbory jsou věcí rozumu, a věcí úžasu je, když se třeba podíváme na stránky jednoho vysokoškolského učitele, který nafotil, kde bydlí, kde pracuje, kde cestuje … Pěti a desetimilionových měst tu není do počtu prstů na jedné ruce, ale do desítek, a některá čísla se, byť s celými správními oblastmi vyšplhají před dvacet a ke třiceti miliónům. Jedno z těch měst je velké jako celé Rakousko. Všechna dosavadní kritéria padají a můžeme jen zírat.

Pochodil jsem si trochu po netu a našel pár pohledů na celou problematiku. Odkazy na českou Wikipedii jsou zde vzhledem ke sporým informacím spíše pro průchod na mutace v jiných jazycích (angličtina, němčina aj.), což může také sloužit k identifikaci českého a mezinárodního názvu města (jak víme, vzhledem k různým transkripcím to nemusí být úplně jednoduché). Za stránky o velkých městech připojuji ještě některé odkazy k Číně jako celé zemi.

Che-fej / Héféi / 合肥市 / Héféi Shì / centrálně spravované město na úrovni provincie a hlavní město provincie Anhui.
Správní oblast města se rozkládá na ploše  6.911 km² a má ca. 4,91 mil. obyvatel (konec roku 2009).
https://www.it-weise.de/china/pictures/hefei/index.html
https://www.panoramio.com/map/#lt=31.786228&ln=117.209712&z=4&k=2
https://cs.wikipedia.org/wiki/Che-fej

Fu-Čou / Fuzhou / 福州市 / Fúzhōu shì / je hlavní město provincie Fu-Ťien / Fujian. Má 6,38 mil. obyvatel (2010) .
https://www.panoramio.com/map/#lt%3D26.074508%26ln%3D119.296494%26z%3D4%26k%3D2%26a%3D1%26tab%3D1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fu-%C4%8Dou

Lan-Čou / Lanzhou / 州市 / Lánzhōu je hlavním městem provincie  Kan-Su / Gansu v severozápadní části Číny. Má  3 310 100 obyvatel (stav v roce 2008). Město je spojeno s turismem Hedvábné stezky, která vedla touto provincií.  

https://www.panoramio.com/map/#lt%3D36.061255%26ln%3D103.834377%26z%3D4%26k%3D2%26a%3D1%26tab%3D1
https://www.mzv.cz/beijing/cz/obchod_a_ekonomika/prehled_akci_uskutecnenych/cesti_velbloudi_vyjedou_v_srpnu_z.html
https://www.travelchinaguide.com/cityguides/gansu/lanzhou/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kan-su

Město  Kuej-Jang / Guiyang / 貴陽市 / 阳市 / Guìyáng Shì je hlavním městem provincie Kuej-Čou / Guizhou  na jihozápadu Lidové republiky Čína. Město je také nazýváno  Lincheng / 林城 / Línchéng „Lesní město“). Má cca. 3,4 miliónů obyvatel  (2002).  Škola Kuej-jang je jedna z pěti nejslavnějších čchanových škol čínského buddhismu. Založil ji Kuej-šan Ling-jou.
https://www.panoramio.com/map/#lt=26.647481&ln=106.630104&z=4
https://zen.daruma.sweb.cz/tradicecchanu.php

Haikou – dříve psané také Hoihow /  海口市 / Hǎikǒu shì je centrálně spravované město na úrovni provincie na severu provincie Chaj-Nan / Hǎinán / Hainan, je jejím hlavním městem a hospodářským centrem. Na stránkách Lonely Planet se píše, že se zde kapitalismus vymyká kontrole. Celý správní prostor města má 2.305 km² a na konci roku 2004 cca. 1,71 miliónů obyvatel (lidí, kteří zde přebývají, z toho má trvalé bydliště  1,43 miliónů obyvatel). Název města by se dal přeložit jako „Ústa moře“. Když si prohlížíte fotky na google-maps, je zřejmější, proč se tak město jmenuje. https://cs.wikipedia.org/wiki/Chaj-nan
https://www.lonelyplanet.com/china/hainan/haikou

Čchung-čching / Chóngqìng / Chongquing / Ch'ung-ch'ing je centrálně spravované město na úrovni provincie město, které mělo neuvěřitelných 28 390 000 obyvatel (2008), na konci roku 2009 28,6 miliónů obyvatel (tzn. nemáme údaj ze začátku roku 2011) a ať už měříme tím či oním kritériem, je možné je považovat za největší město na světě. Vzniklo oddělením od provincie Sečuán v roce 1997 a jeho zahrnutím okolního „velkého regionu“ k novému urbánnímu celku. Město, které v překladu znamená „Opakující se slavnost“ (viz česká Wikipedie), je tak rozměry 82.403 km2 takřka tak velké jako Rakousko. Jak strmý je nárůst obyvatelstva, je zřejmé, když se podíváme na tabulku, z níž je patrné, že ještě v roce 1939 mělo město něco přes půl miliónů obyvatel. Je obklopeno ze všech stran horami a proto jsou i jeho ulice mnohdy strmé. Z pohnuté historie města je možné zmínit skutečnost, že Čchung-Čching byl za druhé světové války provizorním hlavním městem Číny.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cchung-%C4%8Dching
https://www.chongqing-city.com/
https://www.chongqing-city.com/geschichte.php 

https://web.archive.org/web/20080121090646/https://www.china.org.cn/de-xibu/chong-de.htm

Guangzhou, město známé také jako Kanton / 廣州市 / 广州市 / Guǎngzhōu Shì je největší a nejvíce prosperující město na jihu Číny (kromě Honkongu) s úžasnou kulturní a historickou dvoutisíciletou historií Má 3.152.825 obyvatel v městské oblasti a asi 7.950.000 obyvatel v administrativní městské oblasti (stav na konci roku 2009). Je hlavním městem provincie Guǎngdōng (známé též jako provincie Kanton), jakož i významné centrum průmyslu a obchodu. Bývá nazýváno také jako „továrna světa“. Kanton byl cílem obchodníků při cestách do Číny v 18. století, na což dnes ukazuje skutečnost, že architektonická podoba města je směsice koloniálních budov, připomínající někdejší obchodní slávu, a futuristických mrakodrapů v oblasti Tian He. Podle vládního programu a zákona z roku 2005 je zařazeno k pěti tzv. „národním centrálním městům“, k nimž patří dále Peking a Tianjin v oblasti Huán Bóhǎi Jīngjìquān (oblast Pochajského zálivu), Šanghaj v deltě řeky Jang-c'-ťiang (Modré řeky) a Čchung-čching (Chongging) v západní Číně.

https://www.chinaexpat.com/category/china-city/guangzhou/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tianhe_District
https://www.lifeofguangzhou.com/node_10/node_38/node_62/node_67/2006/02/17/1140166303196.shtml
https://cs.wikipedia.org/wiki/Po-chaj

Několik obecných stránek či rozcestníků, odkud můžeme dál. Protože tento předchozí text, to je opravdu jen na začátku. Zachytil jsem zlomek z asi stovky měst, které jsou větší než Praha, přičemž jsem si nepočínal příliš systematicky. Výuka zeměpisu ale není smyslem psaní těchto stránek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:M%C4%9Bsta_v_%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A9_lidov%C3%A9_republice
https://de.wikipedia.org/wiki/Administrative_Gliederung_der_Volksrepublik_China
https://www.chinaexpat.com/city-guide/
https://www.chinavista.com/home.html
https://vyhledavace.wz.cz/

Doufám nicméně, že jsem se nedopustil příliš velkých blbostí, protože je to – má-li to být všechno správně napsáno – přece jen dost komplikovaná problematika (např. z hlediska správní a demografické terminologie, historie, toponomastiky podle různých kritérií přepisu atd.).

Zpět