Chuck Berry

25.06.2011 20:45

Legendy rock´and´rollu

Jestliže na to půjdeme tak, že najdeme onen „atribut“, rozeznatelný prvek, podle něhož, stejně jako u těch svatých na mostě zřetelně určíme, o kterého umělce se jedná, pak u Chucka Berryho by to byl jeho charakteristický „kachní krok“, který vždy předváděl na jevišti. Černý kytarista a zpěvák je jeden z nejznámějších zpěváků tohoto žánru, byl prvním, kdo byl přijat do Rock and Roll Hall of Fame. Jeho Roll over Beethoven, jehož cover verzi nahráli i ranní Beatles (With the Beatles, 1963, zpěv a kytara G. Harrison) z roku 1956 či Maybellene z roku 1955, první v americkém žebříčku R&B a pátý v americké stovce, byly hity, které vytvářely základy definice žánru. Text první řečené skladby údajně směřoval vůči Chuckově sestře, která dlouhé hodiny cvičila klasické autory. Titulní Ludwig van Beethoven a druhý v textu jmenovaný Petr Iljič Čajkovskij jsou údajně překonaní autoři, nyní přichází na scénu rock´and´roll.  Jako jeho příklad uvádí zpěvák skladbu Blue Suede Shoes, zkomponovanou Carlem Perkinsem. Skladbu nahráli také Rolling Stones, The Sonics, Uriah Heep, Status Quo, Jerry Lee Lewis či Electric Light Orchestra. Poslední řečení zpracovali skladbu se začátkem první věty Beethovenovy 5. symfonie.
I řadu ostatních skladeb nahráli různí rockoví velikáni, vedle řečených např. Beach Boys, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Simon a Garfunkel či Eric Clapton. Beatles se jednou vyjádřili, že bez Berryho by se nikdy nepustili do hudby, Rolling Stones začínali svou kariéru s jeho skladbami.
Chuck Berry je stálicí na rockovém nebi, vystupuje prakticky do vysokého věku a vyzařuje i dnes na pódiu neuvěřitelnou energii. Letos prošlo médii, že se na Nový rok čtyřiaosmdesátiletý hudebník během koncertu v Chicagu zhroutil na jevišti, ale vrátil se a koncert dohrál. Někdy bývá kritizováno, že nevozí svou stálou kapelou a vystupuje s místními, což mívá za důsledek různorodou kvalitu. Anglická Wikipedia to komentuje mezititulkem „Still on the road“. V Praze vystoupil v Lucerně v roce 2005.

Odkazy a poslechy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chuck_Berry
https://zivotopis.osobnosti.cz/chuck-berry.php
https://musicserver.cz/clanek/10685/Chuck-Berry-Lucerna-Praha-16-1-2005/
https://www.mediafax.cz/kultura/3149929-Chuck-Berry-se-zhroutil-na-jevisti-ale-vratil-se

Roll over Beethoven
https://www.youtube.com/watch?v=jLD5H4uQ1xs&feature=related
https://www.youtube.com/artist?a=GxdCwVVULXefXdhb0W2lSeDE_vvsU0Hh&feature=artist

Zpět