Christina Aquilera / Beautiful

10.05.2016 23:53

Christina Aquilera / Beautiful
příběhy legendárních hitů

Lindě Perry a 4 Non Blondes jsem věnoval jeden z příspěvků série „příběhy legendárních hitů“ (4 Non Blondes / What´s Up, https://jan-k-celis.webnode.cz/news/a4-non-blondes-what%C2%B4s-up/). A Linda Perry (nar. 1965) je autorkou a producentkou písně Beautiful, kterou nalezneme na čtvrtém albu americké populární zpěvačky Christiny Aquilery (nar. 1880) s názvem Stripped (2002, po debutovém eponymním albu Christina Aquilera, 1999, vzápětí úspěšných vyšlých Mi Reflejo a My Kind of Christmas, a před Back to Basis, 2006).

Z tohoto alba byla jako singl dána na trh ještě, vlastně jako první, skladba Dirrty, s poněkud provokativním videem (ostatně album Stripped bylo kritikou právě ohledně určité vyzývavosti propíráno). Beautiful se pak stal jeden z největších hitů americké zpěvačky. Stala se hymnou lesbické (přesněji LGTB) scény (ostatně právě 4 Non Blondes byla kapela, která se jako první otevřeně přihlásila ke své sexuální orientaci).

Perry napsala píseň dávno předtím, než se začala zabývat produkcí. Označila píseň za velice osobní a dlouho o ní nikomu neřekla. Jako první si směla poslechnout Beautiful Pink, a to během své práce na albu Missundaztood. Pind byla písní tak zasažena, že se Perry zeptala, zda by mohla píseň nahrát na své album, ale Perry ji chtěla nazpívat jako první. O několik měsíců později, když Perry pracovala s Christinou Aquilerou na jejím albu Stripped, poslechla si píseň i ona. Byla rovněž přesvědčena o kvalitě písně a Perry ji tedy zahrála na klavír a Christina začala zpívat. Poté řekla, že by ji potřebovala na své album. Perry byla tak překvapena její osobností, že s tímto návrhem souhlasila.

Původně chtěla Christina Aquilera vydat jako první singl právě Beautiful, firma ji ale tlačila k tomu, aby jako první vydala Dirty. Popová balada ukazuje hlasový rozsah zpěvačky, který je zde přes dvě oktávy, od E3 až po G5, zpěvačka využívá melismatický zpěv (několik tónů na jedné slabice), který ovládá podobně dobře jako Mariah Carey. Kritika píseň přivítala a označila ji za vrchol alba. Píseň měla obrovský úspěch i díky nasazení v rádiích. Zazněla také v pořadu Late Show with David Letterman, kde ji zazpívala „z křesla“ bez dalších efektů. K úspěchu přispěl také videoklip, na němž se dvě dívky, hrané Jordan Shannonovou a Justin Croftovou, líbají a ignorují přitom zírající dav.

Autorka písně, Linda Perry, se v jednom interview vyjádřila, že se jí „poslouchá jako píseň od Beatles,“ s níž se může každý identifikovat. Když si ji poslechneme, zjistíme, že v ní opravdu najdeme určité prvky, které nám připomínají Beatles (aniž bych chtěl příliš analyzovat, tak např. počáteční použití smyčcových nástrojů, opakování vokálních skupin po sobě, některé spoje v harmonii, typ použití bicích nástrojů atd.).

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Christina_Aguilera

https://de.wikipedia.org/wiki/Beautiful_(Christina-Aguilera-Lied) (zdroj)

Muzika
https://www.songs-tube.net/video.php?artist=Christina+Aguilera&artistid=3264

https://www.youtube.com/watch?v=eAfyFTzZDMM

Zpět