Christian Bayon

01.12.2014 14:23

Christian  Bayon
slavní houslaři

Christian Bayon je současný proslulý tvůrce houslí. Narodil se v Paříži v roce 1955 v hudební rodině. V šestnácti letech narukoval na šest let k francouzskému námořnictvu, pracoval jako technik hydraulických systémů. V roce 1976, to byl ještě stále u námořnictva, se sám začal učit vyrábět strunné nástroje. V roce 1979 získal grant „Bourse de la Vocation“ a při té příležitosti se seznámil s Jeanem Schmittem a Etienne Vatelotem, slavným houslařem, na jehož nástroje hráli Yehudi Menuhin, Isaac Stern či Anne-Sophie Mutter. Ten ho pozval k práci ve své dílně. V tomtéž roce se stal asistentem Jeana Schmitta, v roce 1982 pak asistentem Etienna Vatelota. To bylo šťastné období v jeho životě. Pracoval v dílně, která vyráběla nejlepší hudební nástroje pro světové hudebníky.

V roce 1984 si Bayon otevřel svoji vlastní dílnu v Morlaix ve Bretani a vstoupil do Groupement des Luthiers et Archetiers d’Art de France (Asociace francouzských výrobců strunných nástrojů a smyčců). Poté, v roce 1986, otevřel druhou dílnu v Rennes.

V roce 1989, poněkud nespokojený s kvalitou dostupných nástrojů na opravu v provinčním městečku, se rozhodl přestěhovat do Lisabonu (Portugalsko), kde mohl pracovat na větším množství zajímavých nástrojů. V roce 1993 si tento cíl splnil, když mohl říci, že opravoval nástroje Antonia Stradivariho, Guarneriho, Montagnany, Amatiho a jiných slavných houslařů. Pracoval pro hudebníky, jako Augustin Dumay, Truls Mork, Jian Wang, Maxime Vengerov, Shlomo Mintz, Daniel Müller-Schott či  Lynn Harrell.

V roce 1997 se stal členem Mezinárodní společnosti houslařů a výrobců smyčců. Byl zván jako rezidentní houslař k řadě festivalů, např. Komorní hudební festival Stavanger (Norsko, umělecký vedoucí Truls Mork),  "La Folle Journée" (Nantes, Lisabon, Tokio), Joaquin Turina International Chamber Music Festival (Španělsko), či Festa a Musica (Portugalsko).

V roce 2003 se přestal s opravami, jimiž se zabýval 28 let, a začal se věnovat tvorbě vlastních nových nástrojů.

Na nástroje Christiana Bayona v současnosti hrají sólisté jako Tedi Papavrami, Alina Pogotskina, Isabelle Van Keulen, Augustin Dumay, Michal Kaňka (Pražákovo kvarteto), Silvia Simionescu, Pavel Gomziakov, Justus Grimm, Liana Gourdjia, Rosemary Warren-Green, Helena Wood a Tatiana Samouil.

https://www.christianbayon.com/index.php?p=profil&l=en

Zpět