Chick Corea / Return to Forever

10.03.2016 11:49

Chick Corea / Return to Forever
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea II

Album Return to Forever je prvním z osmi alb, která vyšla se stejnojmenné skupinou, je tedy debutem formace, která přinesla hudebníkovi zřejmě největší popularitu, přestože vlastně existovala pouze několik roků v sedmdesátých letech (nepočítáme-li reunion/znovuobnovení, k němuž došlo v roce 2008) a přestože se jeho hudební cesty ubíraly celou řadou dalších setkání, formací a konfigurací (Miles Davis, další Electric Band, Acoustic Band, alba s Herbie Hancockem či Gary Burtonem aj.). Na druhém z alb Return to Forever, Light as a Feather, nalezneme jako poslední track Coreovu nejznámější skladbu Spain.

Debutové jazzové či jazzrockové album vyšlo v roce 1972 u ECM (na rozdíl od pozdějších alb), produkoval ji Manfred Eicher, jeden z významných německých hudebních producentů, původně kontrabasista Berlínských filharmoniků, později freejazzový hudebník. Ve Spojených státech přišlo na trh, ačkoli bylo natočeno, jak naznačeno, 2. a 3. února 1972, až v roce 1975. Hudbu složil Chick Corea a pod jeho jménem přišlo album na trh, ačkoli název alba je názvem celé skupiny.

Na tvorbě alba se dále podíleli: Flora Purim, žena Chicka Corey,  – zpěv a perkuse, Joe Farrell – sopránsaxofon a flétna, Stanley Clarke – baskytara (na A straně desky), kontrabas (na B straně desky), Airto Moreira – bicí, perkuse. Chick Corea obstaral Fender Rhodes piano.  První skladbu se shodným názvem s titulem alba je možné rozdělit na pět částí, tj. tři části, na nichž zpívá Flora Purim a Chic zdvojuje jednoduché naléhavé melodie (či obráceně?), mezi nimi dvě delší části, v nichž hraje celá kapela. V první z obou částí hraje Farrell sólo na flétnu, v druhé Chick Corea na klávesy. V druhé skladbě, Crystal Silence, hraje Farrell dlouhé flétnové sólo. V následující What Game Shall We Play Today? zpívá opět Flora Purim, Farrell a Corea hrají dvě krátká sóla.

Když obrátíme desku, poslechneme si jedinou skladbu, byť sestavenou ze tří rozdílných částí. Údajně byly natočeny najednou, a proto nejsou odděleny. První část, úvod, je improvizace Chica Corey (trvá sedm minut), následuje Sometime Ago, kde zpívá Flora Purim a hraje sólo na flétnu, poté ji vymění za saxofon a následuje La-Fiesta, dnes Coreův jazzstandard, instrumentální kus vycházející z flamenca. Corea, Farrell a Clarke hrají sóla, Purimová perkuse. Texty zpívaných částí pocházejí od Neville Pottera.

Kritika říká, že Chick Corea tímto albem nově definoval latinský jazz a představuje milník v dějinách jazzu.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Return_to_Forever_(Chick-Corea-Album)

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=0TcSK6MYkpU
 

 

Zpět