Chick Corea / Beneath The Mask

12.03.2016 10:42

Chick Corea / Beneath The Mask
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XV 

Beneath The Mask, album z roku 1991, vydané na labelu GRP, je skvělou ukázkou spolupráce Cicka Corey s formací Chick Corea Electric Band. Album obsadilo druhé místo v žebříčku Billboardu v kategorii Top Contemporary Jazz Albums. Kapel, které obsahují výraz „Electric Band“ se to ve světě (vcelku pochopitelně) jen hemží, takže je do vyhledávače zadat celý název.
Na anglické stránce Wikipedie se dočteme, že soubor Chick Corea založil po ukončení činnosti pravděpodobně nejznámější své kapely Return to Forever v roce 1986. Po delší přestávce došlo k znovusetkání v roce 2004 v souvislosti s natáčením alba To the Stars.

Jejich stejnojmenné debutové album může být popsáno jako jazz-rockové, ačkoli je mnohem blíže k tradičnímu jazzu, než u jazz-rockových alb ze sedmdesátých let. Zvuk kláves na albu je typický pro polovinu osmdesátých let. Výrazný je zvuk bicích nástrojů, na které zraje Dave Weckl, úlohy kytar jsou rozděleny mezi Scotta Hendersona a Carlose Riose.

Druhé album, Light Years (1987) je orientované více funkově než jeho předchůdce. Ke skupině se připojil saxofonista Eric Marienthal a Frank Gambale nahrazuje Hendersona a Riose (který hraje ještě na některých skladbách) a tato podoba skupiny je považována jako definitivní sestava. Následují alba Eye of the Beholder (1988) a Inside Out (1990), které směřují stylově trochu jinam, zatímco následující album Beneath the Mask (1991), které tady pojednáváme, se vrací k podobě druhého alba, tedy k jazzovému funku. Toto album také představuje poslední před další přestavbou obsazení v devadesátých letech (a pak následuje zmíněná pauza před poslední etapou kapely od roku 2004). Kapela jako obvykle šlape, střídající se rify, pregnantní artikulace, u Chicka Corey obvyklá, není nudná jednak vzhledem k houpavým „karibským tanečním“ rytmům a především nápaditosti všech hudebníků, šlapající rytmice, v níž je výrazná typická slap baskytara.

Na albu Beneath The Mask nalezneme tyto skladby:
Beneath the Mask (Chick Corea, John Patitucci, Dave Weckl) – 3:31
Little Things That Count (John Patitucci, Dave Weckl) – 3:47
One of Us Is Over 40 (Chick Corea, John Patitucci, Dave Weckl) – 4:55
A Wave Goodbye (Chick Corea, Dave Weckl) – 4:45
Lifescape (Chick Corea) – 5:10
Jammin E. Cricket (Chick Corea, John Patitucci, Dave Weckl) – 6:51
Charged Particles (Chick Corea) – 5:17
Free Step (Chick Corea) – 7:44
99 Flavors (Chick Corea) – 3:52
Illusions (Chick Corea, John Patitucci, Dave Weckl) – 9:44

Je zřejmé, že vedle převážného autorství Chica Corey se na tvorbě skladeb podíleli i další členové souboru, baskytarista John Patitucci a bubeník Dave Weckl, v některých skladbách, jako hned v úvodní titulní skladbě jsou to všichni tři. Žádnou autorsky samostatnou skladbu na albu ale nemají. Do souboru patří v této fázi jeho proměn ještě Frank Gambale (kytara, syntetizérová kytara) a Eric Marienthal (alt- a sopránsaxofon).

https://en.wikipedia.org/wiki/Chick_Corea_Elektric_Band
https://en.wikipedia.org/wiki/Beneath_the_Mask

Beneath The Mask (Electric Band)
https://www.youtube.com/watch?v=issujW2k_U0

 

Zpět