Chick Corea / Alive

13.03.2016 19:51

Chick Corea / Alive
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XVII 

Zatímco alba Beneath The Mask a Inside Out jsou výsledkem spolupráce amerického pianisty Chicka Corey se souborem Chick Corea Electric Band, album, které je tématem tohoto příspěvku nahrálo seskupení, které jeho vedoucí nazval Akoustic Band. Soubor vychází z téhož, ale zúženého obsazení jako u Electric Bandu, tzn. že v triu s Coreou je u kontrabasu John Patitucci a u bicích Dave Weckl.

Album Alive (1991) natočil Corea dva roky po prvním albu s touto formací (paralelně s dalšími alby Electric Bandu) s názvem The Chick Corea Akoustic Band (1989). Na internetu je často slovo „akoustic“ psáno „acoustic“, platí ovšem to, co je uvedeno na jeho stránkách a především na obálkách alb, takže „akoustic“. Alive je vlastně jistým způsobem pokračováním prvního alba, na němž nalezneme autorskou směs, přičemž na straně A jsou zastoupena klasika, tedy John Coltrane, George Gershwin, Cole Porter, Ellington (Sophisticated Lady) či Joseph Kosma/ Jacques Prévert (Autumn Leaves), zkrátka jazzové standardy, tak na druhé straně je převaha skladeb Coreových.

Podobně tomu je i u alba Alive, kde se posluchač setká rovněž se standardy Bronislawa Kapera (On Green Dolphin Street) či T. Monka (Round Midnight), Ellingtonovu Sophisticated Lady si dokonce v trochu jiné verzi soubor zopakoval. Vlastní skladby má Corea na albu (z celkového počtu osmi) jen dvě - Humpty Dumpty a Morning Sprite. Jsou to ale vlastně také jazzové standardy, první z nich nalezneme na albu The Mad Hatter z roku 1978, druhý na předchozím albu (Chick Corea Akoustic Band).

Kompletně tedy:
On Green Dolphin Street (Bronislaw Kaper, Ned Washington) – 9:14
How Deep Is the Ocean? (Irving Berlin) – 11:40
Humpty Dumpty (Chick Corea) – 8:51
Sophisticated Lady (Duke Ellington, Irving Mills, Mitchell Parish) – 6:59
U.M.M.G. (Upper Manhattan Medical Group) (Billy Strayhorn) – 5:29
'Round Midnight (Bernie Hanighen, Thelonious Monk, Cootie Williams) – 8:39
Hackensack (Thelonious Monk) – 2:41
Morning Sprite (Chick Corea) – 10:15

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Chick_Corea_Akoustic_Band
https://en.wikipedia.org/wiki/Alive_(Chick_Corea_album)

Alive (Acoustic Band)
https://www.youtube.com/watch?v=feMd5vYkVbE

Zpět