Bostonský klasický orchestr / Boston Classical Orchestra

06.12.2013 14:39

Bostonský klasický orchestr je komorní orchestr, domovský v Bostonu, Massachusetts. Byl založen v roce 1980 houslistou Robertem Brinkem, jeho domovským místem je Faneuil Hall.

Faneuil Hall je jedna z nejstarších budov ve městě, leží v blízkosti přístavu a byla dříve používána jako tržnice a od roku 1792 jako hala pro společenské příležitosti. Stavba byla vybudována s pomocí bohatého koloniálního kupce, obchodníka s otroky a misantropa Petera Faneuila (1700 – 1743), byla místem projevů Samuela Adamse, Jamese Otise, bojovníků za nezávislost severoamerických kolonií na Anglii. Původní budova v roce 1761 vyhořela, nová stavba byla později rozšířena, výška a šířka zdvojnásobena a budova rozšířena o třetí patro. Faneuil Hall je součástí většího architektonického komplexu Quincey Market, některé rozměrné budovy z žulových kvádrů jsou používány ke komerčním účelům jako nákupní centrum.

Na stránkách orchestru se dozvíme o umělcích, kteří zde účinkovali či podíleli se na programu. Jsou tu jména jako skladatel Robert Aldridge,  pěvecký sbor Boston Cecilia, Bostonské klavírní trio, violoncellisté Allison Eldredge, Yeesun Kim či Ronald Crutcher, trumpetista Stephen Burns, klavírista Robert Levin s přáteli (pořádal Goethe Institut) v klasické improvizaci, pěvci a pěvkyně Matthew diBattista, Megan Tillmann či David Kravitz, hobojista John Ferrillo, houslisté, Carol Lieberman či Nicholas Kitchen, klavírista Mark Kroll a řada dalších. V posledních sezónách vystoupili vedle zmíněné violoncellistky Allison Eldredge violistka Kim Kashkashian a violista Dimitri Murrath, houslistka Sharon Roffman, The Borromeo String Quartet a jiní. V letošní sezóně a předprodeji jsou koncerty Benjamin Pasternak hraje Beethovenů Třetí klavírní koncert, Jane Eaglen zpívá Wagnerovy písně, Claudi Armany hraje Mozarta, koncert ke stopadesátému výročí Richarda Strausse aj.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Classical_Orchestra
https://www.bostonclassicalorchestra.org/

https://de.wikipedia.org/wiki/Peter_Faneuil

 

Zpět