Bloomdido / Charlie Parker

29.09.2011 22:37

Bloomdido / Charlie Parker
způsob, jak číst skladbu na netu

Skladba Boomdido je dnes nejspíš dostupná na albu Bird & Diz , čímž jsou míněni dva hlavní protagonisté alba, natočeného 6. června 1950 v New Yorku, totiž autor skladby saxofonista Charlie Parker a trumpetista Dizzy Gillespie. Netoliko, že si můžeme poslechnout dialog dvou nejlepších jazzových hráčů na dechové nástroje své doby či stylu, skvostné je obsazení celé kapely, totiž u klavíru sedí Thelonious Monk, u bicích Buddy Rich a na kontrabas hraje Curly Russel, hudebníci, z nichž každý je ve svém oboru legendou.
Původně byla skladba nahrána jako A strana (na B straně je standard My Melancholy Baby) „černé“ desky labelu blue Mercury 78rpm (Merco Plastic), firmy Mercury Records (Mercury Record Corporation, založené v Chicagu v roce 1945), číslo matrice C410 a C413.

V roce 1952 bylo nahráno šest skladeb ze session uvedeného data na LP desku, kromě toho na ní byly dvě skladby jiného data a původu. V roce 1997 byla vydána na Verve Master Edition remasterovaná podoba alba na kompaktním disku (ve Velké Británii, předtím ještě 1986 v Německu). Černá deska měla, jak řečeno, původně osm skladeb, z nichž podstatnou většinu složil Parker (výjimkou je standard My Melancholy Baby Ernie Burnetta a George A. Nortona, druhá v pořadí na A straně, a Leap Frog, kde je vedle Parkera spoluautorem Benny Harris). V remasterované podobě alba z roku 1997 jsou přidány všechny verze nahrávek některých skladeb, dokonce některé přerušené po pár vteřinách. Ve Francii bylo letos (2011) vydáno sběratelsky vinylové elpíčko, podobně v USA.

Skladba Bloomdido je ve všech případech první v seznamu skladeb, podobně jako u jiných názvů na albu, je i tento poněkud podivný a žádá vysvětlení. Měla to být narážka na Maury Blooma, moderátora jazzového vysílání rádia WGR v Buffalu.

Album si můžeme poslechnout v podobě s 11 tituly (některé skladby v alternativních nahrávkách) na MusicMe na adrese:
https://www.musicme.com/#/Dizzy-Gillespie/albums/Bird-And-Diz-%281950%29-%28Original-Jazz-Sound%29-3700551718436.html
Na YouTube na adrese:
https://www.youtube.com/watch?v=1MCGweQ8Oso
Další možností je ještě video, na němž provází hudbu notový záznam základní melodické linky s akordovými značkami. Sice bychom to podle toho asi nikdo nezahráli, protože na obrazovce jsou maximálně dva takty, nicméně je to také orientační možnost, jak „číst“ skladbu.
https://www.tumblr.com/tagged/bloomdido
Najít skutečný notový záznam dalo trochu práce. Buď na stránkách s „sheet music“ nebyl k dispozici, nebo jako placená služba. Nakonec se přece jen zadařilo:
https://www.ejazzlines.com/mc_files/2/Bloomdido-JLP-8073-Sample.pdf

A nakonec ještě prameny:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bird_%26_Diz
https://microgroove.jp/mercury/11058.shtml
https://microgroove.jp/mercury/About.shtml
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mercury_Records
https://www.discogs.com/Charlie-Parker-Dizzy-Gillespie-Bird-And-Diz/master/176947

Zpět