Bitva u Jičína 1866

14.07.2011 20:11

V sobotu 25. června 2011 si Jičín připomněl 145. výročí bitvy u Jičína, která se odehrála 26. června 1866. Vzpomínám si, že jsem jako dítě četl jakousi předválečnou brožuru, která byla z jedné strany napsána česky, z druhé s tímtéž obrázkem na obálce německy. Byla vydána rovněž zřejmě při příležitosti jakéhosi výročí, které to bylo, nechci to dopočítávat, není to důležité. Nedaleko Jičína, při silnici na Turnov, je vlevo za Kbelnicí vojenský hřbitov, zvaný Ossárium (z latinského slova kost, tedy jakási kostnice, ale je to normální hřbitov s vojenskými náhrobky). Přímo ve městě a u cest za městem a v okolních vesnicích jsou pomníčky, na které jsme naráželi, když jsme s matkou chodili na první kratičké výlety. Takže ona událost, ačkoli jsem si tenkrát neuměl ještě představit krvavou řež a stovky mrtvých, byla přítomná – a myslím, že to tak má každý Jičíňák – v povědomí historických souvislostí, řekl bych hned za osobností vévody Albrechta z Valdštejna. Později jsem se v muzeu dozvěděl víc o rozestavění vojenských jednotek a dalších věcech, ale téma jako takové se nestalo nikdy mým koníčkem, jako některých mých kamarádů.
Dnes toho nevím o mnoho více než tenkrát, nicméně ony možnosti, jak se něco dozvědět se podstatně změnily. Na Jičínsku byla před několika léty vybudovaná naučná stezka bitvy roku 1866, podobně – jak jsem nedávno zjistil – v celém kraji, kde těch bitev proběhlo více. Řada památek na Hradecku byla opravena, pomníky atd., čas od času na nějakém výletě jdu nebo jedu přes Chlum, když se řekne bitva u Hradce Králové, tak si ovšem nevybavím postavení palebných sil, ale romaneto Jakuba Arbesa Newtonův mozek, kde jeho majitel, důstojník, padl právě v této bitvě, a pak se stane hrdinou seance s geniálním vynálezem stroje času, který ukáže, že lidé se vraždili už od počátku historie.
Před pár dny si Jičín tuto událost připomněl tradičním způsobem, položením věnců a inscenací bitevní vřavy ve středu města, na které vystoupili vojáci v dobových uniformách, pochopitelně lidé, jejichž koníčkem rekonstrukce těchto událostí je. Bohužel jsem se nemohl zúčastnit, tak alespoň pár odkazů, které mohou bitvu u Jičína připomenout i na těchto stránkách.

Info o bitvě u Jičína a prusko-rakouské válce 1866
https://www.touratlas.cz/obsah/jicin/jicin-bojiste-valky-1866
https://www.jicin.org/dr-cs/naucne-stezky/cesky-raj/naucna-stezka-1866-bitva-u-jicina.html https://www.1866.cz/Stezky/jicin/tabule01.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Hradce_Kr%C3%A1lov%C3%A9
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitvy_%C4%8Desk%C3%BDch_d%C4%9Bjin#Prusko-rakousk.C3.A1_v.C3.A1lka_roku_1866
https://www.portaljicin.cz/vojenske-pamatky/
https://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2002/03/20038_13_7_0.html
https://www.cesky-raj.info/dr-cs/dalsi-historicke-pamatky/cesky-raj/hrbitov-padlych-vojaku-ossarium-v-kbelnici.html

Oslavy 145. výročí bitvy
https://www.youtube.com/watch?v=U_3O2UbaMjk https://www.youtube.com/watch?v=EPzjH9YUBF8
https://1866.rajce.idnes.cz/Jicin_2011/

 

Zpět