Andy Williams / Moon River

03.10.2016 10:52

Andy Williams / Moon River
příběhy kultovních songů

Přemýšlel jsem, zda uvést evergreen, který napsali pro film Snídaně u Tiffaniho americký zpěvák, skladatel a songwriter, čtyřnásobný majitel sošky Oscara Johnny Mercer (rovněž autor písně One for My Baby (And One More for the Road), napsané pro Freda Astaira a proslavené Frankem Sinatrou) a Henry Mancini (mj. autor filmové melodie z Růžového pantera), tímto způsobem, tj. s nejznámějším zpěvákem, pro nějž Moon River představuje „poznávací píseň“ (špatný překlad německého Erkennungslied, angl. signature song). Váhal jsem také proto, že mnozí znají song možná spíše od už zmíněného Franka Sinatry, ale nakonec jsem se rozhodl právě takto.

Je to pozoruhodná historie vlastně celého stylu, který na začátku šedesátých let vlastně převálcoval rock´n´roll, který už nezajímala melodie a bel canto (ital. krásný zpěv). Moon River je snad nejtypičtějším reprezentantem tohoto stylu, který se díky řadě okolností stal klasikou a dnes se k němu v té či oné podobě může vrátit či v retro náladě si poslechnout tehdejší originály. Na jedné straně píseň (a rovněž samotného zpěváka) samozřejmě můžeme vnímat (a také tak byl mnohdy i vnímán) jako „hudbu do restaurací“ (easy listening, hudební kulisu, chceme-li), na stranu druhou je to pozoruhodná kapitola kulturní historie, už vzhledem k tomu, že se Andy Williams dožil vysokého věku (zemřel v roce 2012) a tuto „kartu“ dokázal rozvinout pozoruhodným způsobem.

Píseň určená původně pro Audrey Hepburnovou, tedy i speciálně pro její polohu hlasu, měla jiná slova - I'm Holly, like I want to be / like Holly on a tree back home...", která musela být vzhledem k filmovému motivu změněna. Na začátku filmu zazní píseň v instrumentální podobě, s textem pak poprvé v okamžiku, kdy Paul „Fred“ Varjak (George Peppard) objeví, že Holly Golightly (Audrey Hepburn) zpívá píseň s kytarou u okna. Žebříčkovým hitem se ovšem píseň nestala v podání herečky, nýbrž v jiné nahrávce, kterou Mancini nahrál na album, které se stalo jeho druhým nejúspěšnějším opusem. Po smrti Audrey Hepburnové v roce 1993 byla její verze zveřejněna na albu „Music from the Films of Audrey Hepburn“.

Po prvních coververzích ještě v roce 1961 – Jihoafričan Danny Williams, 1. místo ve Velké Británii, Jerry Butler – zveřejnily svou verzi Moon River desítky interpretů – mimo jiné Louis Armstrong, Judy Garland, Karel Gott, James Last, Martin Böttcher, Katie Melua, Rumer, Morrissey, R.E.M., Frank Sinatra, Barbra Streisand, Caterina Valente, Michael Hirte, Willie Nelson, Baby Doll, Elton John, den Puppini Sisters, Nils Landgren und Tommy Emmanuel.

Andy Williams, který se narodil v roce 1927 v chudých poměrech v Iowě, vystupoval zprvu se svými bratry Bobem, Dickem a Donem ve vokální skupině The Williams Brothers, poté, co se Andy vydal na sólovou kariéru, se – od roku 1956 do pozdních sedmdesátých let – objevilo jeho jméno celkem v 45 titulech americké hitparády. V roce 1957 dosáhl prvního místa se songem Butterfly v USA a Velké Británii. V letech 1962-1972 byl jedním z nejpopulárnějších zpěváků ve své zemi, měl největší smlouvy s nahrávacími studii v historii (od roku 1962 do roku 1980 u Columbie), v letech 1962-1971 měl svou proslulou Andy Williams Show. Jeho Christmas Specials, které dělal pravidelně od roku 1974 a nepravidelně pak v letech 1982-1990 byly nejpopulárnější ve svém žánru. Natočil osm vánočních alb, a proto byl nazýván "Mr. Christmas". Williams byl aktivně činný do vysokého stáří. V letech 1991-2012 působil v Moon River Theatre, když jej jeho bratr Don pozval do malého městečka Branson na Ozarské plošině (Ozark Plateau, Ozark Mountains) v Missouri. Na jevišti se vystřídala celá řada známých osobností, mj. Glen Campbell, Ann-Margret, Petula Clark,Charo, Phyllis Diller, Pat Boone, The Osmond Family, Robert Goulet, Rich Little, Shari Lewis & Lamb Chop, David Copperfield, Pat Benatar, Nancy Kerrigan, Tara Lipinski či Rudy Galindo. Andy Williams se stal i blízkým přítelem některých politiků, tak např. se angažoval v prezidentských primárkách Roberta F. Kennedyho, přijala jej pak celá řada amerických prezidentů, jeden z nich jeho hlas dokonce označil za „národní poklad“. Svým způsobem na tom něco je.

https://de.wikipedia.org/wiki/Andy_Williams

https://www.youtube.com/watch?v=LK4pmJQ6zgM
https://www.youtube.com/watch?v=flm4xcOyiCo

Zpět