Agrese zvířat

10.02.2012 10:18

Agrese zvířat
Z odložených časopisů

Útočné neboli agresivní jednání se vůbec neuplatňuje ve vztahu kořist – nepřítel. Ve výrazu tygra, který loví jelena nebo buvola, není ani stopy po nenávisti a zuřivosti, tedy útočném jednání. Ani žralok, krokodýl či jiný vodní predátor necítí vůči budoucí oběti nějakou zášť. Lov živé ořisti je pro predátory životní nutností, součástí jejich běžného chování. To jsou formulace prof. Zdeňka Veselovského a autora článku Milana Koukala Agrese zvířat v Revui objevů, vědy, techniky a lidí 21. století (6. červen 2010), který se věnuje tématu, které v češtině známe ze rčení „rvou se jako psi“. V článku se zdůrazňuje rozlišení konkurence v chránění teritoria proti narušitelům (které člověk využívá u psa, kterého má na hlídání), boje příslušníků stejného druhu mezi sebou, a lovu, který používají k obživě predátoři, tedy vůči příslušníkům druhu jiného.  V článku je celá řada příkladů chování zvířat i odkazy na knížky a internet:
J. Smrž, Predátor na každém kroku, Scientia, 2005
Život zvířat, Nakladatelství Jan Vašut, 2001
Tajemná příroda, Blesk, 2003
Z. Veselovský, Vždyť jsou to jen zvířata, Mladá fronta, 1994
https://svetzvirat.unas.cz (tak, ta grafika je trochu přeslazená, nicméně info tady opravdu je)

Tuto glosu píši ovšem ještě z jiného důvodu než z čistě přírodovědného zájmu. V poslední době přibývá řada informací, v nichž se zdůrazňuje genetická výbava lidí a naše blízkost zvířatům. Když to řeknu co nejjednodušeji (byť nejspíš dost nepřesně), jde o tvrzení, že z pětadevadesáti procent jsme zvířata. Tedy více, než jsme si byli ochotni připustit, když jsme třeba hovořili o poměru „vrozeného“ a „získaného“, tedy také o výchově a kultuře, o níž jsme se domnívali, že může člověka podstatným způsobem změnit. A je celá řada událostí z poslední doby, kdy jsme s překvapením zírali, co se děje, a nemusely to být jen případy šílených vrahů. Mám na mysli třeba události v Londýně, kde pouliční nepokoje přerostly v destruktivní smršť, ničící celé město. Příběhy z bajek zůstanou stále z velké části literární licencí (navíc se zjišťuje, že třeba opravdu mazané jsou spíš než lišky třeba vrány), na druhé straně asi není od věci zajímat se o chování zvířat, například o jejich emoce, ale třeba i dovednosti, trochu víc než dosud. Protože je to také o nás.

Lidé
https://www.lidovky.cz/londyn-posle-do-ulic-16-tisic-policistu-rodice-maji-zamknout-deti-doma-1j6-/ln_zahranici.asp?c=A110809_115925_ln_zahranici_jv
https://www.denik.cz/ze_sveta/londyn-v-noci-zasahly-20110808.html
https://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/brutalni-ubodani-v-centru-londyna-za-bileho-dne-zabili-mladika-18.html

Zvířata
https://svet-zvirat.7x.cz/chovani-zvirat
https://cs.wikipedia.org/wiki/Etologie
https://casopis.planetazvirat.cz/051109-podnety-chovani-1.html
https://www.eamos.cz/amos/kat_ped/modules/low/kurz_text.php?id_kap=2&kod_kurzu=kat_ped_4201

Zpět