Absolvent

19.03.2012 23:01

V pondělí a v pátek na čété dvojce běží mimořádné snímky filmové historie. Navzdory předsevzetí, že se budu na všechny ty skvosty koukat, se mi to tak úplně v těchto hektických týdnech nedaří. A tak jsem rád, že jsem zkoukl tohle movie s hercem, pro kterého jsem měl vždy sympatie, z doby, která byla skoro i dobou mých studií a z každého okamžiku dýše atmosféra právě té doby (i když jsem studoval pochopitelně přece jen o pár let později a navíc v zemi, která byla hodně jinde než univerzita v Berkeley, byť i v Praze byla zoologická zahrada, kam jsme chodili). Dustina Hoffmana jsem dosud viděl ve filmech, kdy už byl podstatně starší (skvělý Maratónec, Kramerová versus Kramer, Motýlek, Všichni prezidentovi muži, Tootsie, Rain Man), samé skvělé věci, nikdy nehrál v té samé šarži, pokaždé to bylo něco jiného.
Nu a tady, film režiséra, jehož portrét na Wikipedii je dlouhovlasý muž s kytarou, a tomu odpovídá i skutečnost, že v Absolventovi je hudba, které tu dobu vystihuje snad nejlépe, totiž Simona a Garfunkela (slavní pak především pozdějším albem Most přes rozbouřené řeky, ve filmu pak pískaná a v závěru zpívaná Mrs. Robinson – právě ona rodina se jmenuje Robinsonovi, matka, s níž má mladý student vztah, posléze pak její dcera Elaina). Nu, film má grády, ale přitom je to opravdové, studentské prostředí nejsou takové ty sračky s odpuštěním jako pozdější seriály, na které jsem byl vyloženě alergický, tedy Beverly Hills 2510 (tuším, že se to tak jmenovalo). Ta arogance matky a otce Robinsonových, to je taky výpověď, o té už dnes v naší společnosti také něco víme.
Nu, nejlépe se na ten film taky podívat. A pak jsem si všiml, že Dustin Hoffman tady taky běhá o sto šest. Když nejede autem (holt ty street movie, jen u nás škoda, že nemáme tolik kilometrů dálnic). Santa Barbara atd.

Proč se stal Absolvent kultem? Protože je o tom, jak jeden mladej čistej kluk byl proti své vůli ozdobou rodičovských snobských večírků, jejichž znuděnou ovadlou účastnicí byl připraven o panický pel, a protože se následně fatálně zamiloval do její dcery a přes všechny výhrůžky stran společenského znemožnění a vydědění šel (běžel i jel) za svou láskou ..... a taky pro krásnou hudbu a bušení do skleněný stěny a řev v kostele a krásnou nevěstu ve žlutém autobusu a ... a .... a vůbec.
(Kleopatra, na CFSd.cz)

A ta závěrečná scéna, jak řeže křížem v kostele účastníky svatby a utíká od oltáře s nevěstou k autobusu, a pak onen pohled všech těch lidí v autobuse proti dvěma už šťastným mladým lidem. A ještě jsem zapomněl. Je tam přesně i ta vzpoura proti establishmentu, jakou známe třeba z muzikálu Vlasy, rovněž zfilmovaného, tentokrát naším Milošem Formanem.

Absolvent, 1967
https://www.nekultura.cz/film-recenze/absolvent.html
https://popis.osobnosti.cz/absolvent-66612
https://www.ceskatelevize.cz/porady/26176-absolvent/29238142244/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Absolvent_%28film%29

Dustin Hoffman
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dustin_Hoffman
Mike Nichols
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mike_Nichols
https://www.csfd.cz/tvurce/3021-mike-nichols/

Mrs. Robinson
Podle anglické Wikipedie byla raná verze písně použita ve filmu a jako sountrack, o rok později byl vydán na albu Bookends (1968).

An early version of the song appeared in the motion picture The Graduate (1967) and its subsequent soundtrack, while the complete song debuted on their album Bookends (1968).
https://en.wikipedia.org/wiki/Mrs._Robinson

Zpět