70 let LSD

07.02.2015 20:38

70 let LSD
opožděné reportáže

Takhle v tom nadpisu to vypadá divně, něco jako výročí Českých drah, 70 let ČSD. Možná už jen vizualita působí halucinogenně, změněné vědomí zapracovalo, ale spíš je to tak, že si proslulá zkratka vyžaduje samostatné, ničím dalším nerušené místo, a ještě nejspíš nějakým takovým písmem, jako jsme viděli ve filmu s Beatles Magical Mystery Tour či logo skupiny na albech Yes. Ostatně jejich Tales from Topografical Oceans (to slavilo mimochodem před dvěma lety rovněž 40 let od vydání).

Na dnešní drogové scéně (ovšem upozorňuju, že s ní aktivně nejsem nijak obeznámen, ani moje zkušenosti nesahají dále než za pár víceméně náhodných zahulení, zkrátka experimentoval jsem jinde) nemá LSD takový zvuk jako v době, kdy se hovořilo i názvu písně Lucy in the Sky with the Diamonds, obsahující akronymum (skrývačku v prvních písmenech) slavné drogy, ona doba, kdy Timothy Leary s LSD nejen experimentoval, ale ji i propagoval, je hodně dávno. Dnes je nejspíš doba pervitinu či tanečních drog, opravdu to nechci rozebírat.

Vzpomínám, jak jeden můj dobrý přítel vyprávěl, jak mu jedna dávka LSD dost zásadním způsobem změnila život, když si v tripu přestoupil hranice vědomí a ocitl se kdesi v kosmu, prý to nebyl zdaleka jen příjemný zážitek. Nejspíš také tehdejší očekávání bylo poněkud jiné než dnes (a nemluvím o heroinu atd., tam to asi bude stále stejnej průšvih).

Tvůrcem lysergic acid diethylamide, česky diethylamid kyseliny lysergové, označované hovorově „acid“, je švýcarský chemik dr. Albert Hofmann (1906 – 2008). Při zkoumání kyseliny lysergové, obsažené v námelu, dospěl v roce 1938 k syntéze LSD. O pět let později pak při opakování experimentu objevil psychedelické účinky této látky. Na fotografii z roku 2006 (na české stránce Wikipedie) se na nás usmívá veselý stařík, kterému zřejmě jeho objevy prospěly, byť se zde píše, že byl znechucen celosvětovou prohibicí. Věřil totiž, že tento a jeho další objevy v této oblasti (psilocybin, pátrání po houbách Salvia divinorum, dokonce až v 60. letech) mohou být člověku prospěšné.

Něco na tom bude, řekneme si, zvláště přečteme-li si komentáře českých vědců v tisku, kteří vzpomínají i na 60. a 70. léta (našel jsem několik odkazů). Já sám tu věc tady komentuju opožděně, téma jsem měl v boxu informací ke zpracování a dostal jsem se k němu až takřka po dvou letech. Ono datum, kdy Hofmann účinky LSD objevil, je 16. dubna 1943. Titul jsem ale článku ponechal, při psychedelii na nějakém tom roku nezáleží. Jeden z ruských básníků, který k povzneseným stavům ani nepotřeboval LSD, někdy před sto lety prý prohlásil: A které že to máme století?

https://en.wikipedia.org/wiki/Magical_Mystery_Tour_%28film%29

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tales_from_Topographic_Oceans
https://ultimateclassicrock.com/yes-tales-of-topographic-oceans/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann
https://cs.wikipedia.org/wiki/Diethylamid_kyseliny_lysergov%C3%A9

https://www.lidovky.cz/pred-70-lety-albert-hofmann-nahodou-objevil-ucinky-lsd-p0o-/veda.aspx?c=A130414_181725_ln_veda_pef

https://www.tyden.cz/rubriky/relax/zabava/pred-70-lety-vyzkousel-prvni-clovek-ucinky-lsd_267471.html

https://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/269713-co-prozili-diky-lsd-si-po-desitkach-let-odbornici-pochvaluji/

https://zpravy.idnes.cz/autoexperimenty-s-lsd-v-psychiatrii-dv6-/domaci.aspx?c=A140403_122335_domaci_hv
 

Zpět