4 Non Blondes / What´s Up

29.04.2016 17:19

4 Non Blondes / What´s Up
příběhy legendárních hitů

Byla to poměrně krátká doba úspěchů kapely, založené v roce 1989, jejichž hot What´s Up se umístil na předních příčkách hitparád v roce 1993 (vznikl v předchozím roce 1992) – a do rozpadu kapely scházely dva roky, v roce 1995 zpěvačka Linda Perry opustila kapelu a vydala se na sólovou kariéru, čímž víceméně první lesbicky orientovaná kapela v dějinách populární hudby skončila. Čtyři „holky na holky“ se daly dohromady v San Franciscu, vedle zmíněné zpěvačky to byly basistka Christa Hillhouse, kytaristka Shaunna Hall a bubenice Wanda Day. Víceméně se dvě hudebnice z kapely JJ Noir and The Lesbian Snake Charmers daly dohromady s Lindou, která zpívala sólově v různých klubech v San Franciscu.

Název 4 Non Blondes je spojen s jakousi příhodou v parku, kdy chtěl malý chlapeček krmit ptáky zbytky pizzy. Rodiče kluka ale táhli pryč, protože pizza byla nějak eekel, a na muzikantky se dívali svrchu a celá famílie byla blond. Ještě před prvním nahráváním byla Wanda Day kvůli problémům s drogami vyměněna Dawn Richardsonovou. Wanda také v roce 1997 zemřela na předávkování. Pak byla, v souvislosti s nahráváním jejich debutového (a jediného) alba Bigger, Better, Faster, More! u společnosti Interscope Records, s níž podepsaly 4 Non Blondes smlouvu, bez udání důvodu vyměněna

Z řečeného alba byl použit v roce 1993 jako druhý singl právě What´s Up. Titul byl změněn z původního What´s Going On vzhledem k tomu, že Marvin Gaye tak nazval svou píseň v roce 1971. Měl zřejmě šťastný osud, protože pokus původní podobu přearanžovat Davidem Ticklem (pracoval s U2 nebo Blondie) hudebnice na radu Jimmy Iovina, šéfa nahrávací firmy, který znal původní podobu písně, odmítly. Singl získal řadu prvních pozic v žebříčcích po celém světě, v Austrálii a na Novém Zélandě byl druhý, v prodeji třeba v Německu dvojí platina za milión výlisků, což bylo víc než ve Spojených státech, kde se prodalo „jen“ 700 000 desek.

Nedivím se, vzpomínám si, že i pro mě byl What´s Up zapamatovatelnou záležitostí, s prvkem zajímavého „jódlování“ (samozřejmě, že to skutečné jódlování není), daného melodickou strukturou, v níž sled tónů přeskakuje harmonicky do oktávy, což pak Linda podpořila tím, že se do toho v další sloce rockově „opřela“. Tak si říkám, že něco bylo ve vzduchu, protože s jiným způsobem takovéhoto „přeskakování“, tentokrát už vytvořeného elektronicky, přišla Cher v písničce Believe o pouhých pět roků později (1998, viz i samostatný příspěvek). Navíc What´s Up má náboj, k tomu image pár ztřeštěných holek, mimo jiné Linda Perry v cylindru snad coby ozvěna ještě volných let hippies, zkrátka to muselo zabrat.

https://en.wikipedia.org/wiki/What%27s_Up%3F_(song)
https://www.youtube.com/watch?v=6NXnxTNIWkc

Zpět